Pakke i liten bil

Mye bagasje, liten bil?

Ikke fortvil - med disse smarte pakketipsene, er det utrolig hvor mye du faktisk får plass til!

MANGEL PÅ BAGASJEPLASS: Det er ikke sikkert at bilen er for liten til all bagasjen du trenger å ha med på ferie. Det kan rett og slett hende at du ikke har utnyttet plassen godt nok. Under får du noen smarte pakketips! Foto: NTB Scanpix.
MANGEL PÅ BAGASJEPLASS: Det er ikke sikkert at bilen er for liten til all bagasjen du trenger å ha med på ferie. Det kan rett og slett hende at du ikke har utnyttet plassen godt nok. Under får du noen smarte pakketips! Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Du er ikke den eneste som hver ferie bruker all din makt på å trøkke, dytte, stappe og banke bagasjen inn i bilen for å få med alt dere trenger på turen.

Skulle hatt en større bil, gitt! Neida, for selv i en liten bil kan du få plass til utrolig mye bagasje - så lenge du pakker smart!

Før du pakker i bilen

Smart pakking vil si å utnytte alt rommet du har i bilen på best mulig måte. Derfor bør du lage en enkel plan før du begynner å pakke inn i bilen.

Råd nummer én fra Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver hos Naf, er vel det mest åpenbare: Ikke pakk med dere unødvendig mye i bagasjen.

- Du må alltid ha i bakhodet at du har begrenset plass i bilen, og pakke deretter, sier Sødal.

Så bør du ha klart for deg hvilke ting som må være lett tilgjengelig og enkelt å få tak i dersom de skal brukes underveis på turen, tipser nettsiden Mentalfloss. Disse tingene må du da legge sist inn i bagasjerommet.

Når du har planlagt hvor alle tingene bør plasseres, setter du i gang.

Slik plasserer du bagasjen

Det blir litt som Tetris, tipser nettsiden Carwow - du skal bygge et tett og solid grunnlag med de største koffertene og bagene, samt og tyngste gjenstandene nederst.

Dernest skal du sette sammen hver bagasje-bit oppå, bak og ved siden av hverandre, og regelen er at den minste og letteste bagasjen skal legges inn i bilen til slutt, plassert på toppen.

Sødal oppsummerer:

  • Stropper som bagasjen skal sikres med til slutt, må klargjøres i bagasjerommets festepunkter før du begynner å pakke inn i bilen.
  • Så starter du med å legge den tyngste og største bagasjen inn i bagasjerommet først. Den skal ligge nederst og lengst frem mot seteryggen.
  • Så pakker du de mindre tingene oppå og rundt de største.
  • Legg den letteste og mykeste bagasjen øverst.
  • Det vil bli hulrom mellom bagasjen, og disse hulrommene må du utnytte slik at du bruker all plassen som er tilgjengelig. Innimellom hulrommene kan du presse både små og myke ting.
  • Når all bagasje er pakket inn i bilen, stropper du den fast med sikkerhetsstroppene.

- Hvis dere bare er to personer i en liten bil, er det også mulig å slå ned bakseteryggen for å få større bagasjerom, sier Sødal.

I dette tilfellet er det da ekstra viktig å sikre bagasjen med lastestropper, advarer han.

- Om du slår ned bakseteryggen beskytter ikke den deg lenger hvis bagasjen fyker fremover ved bråstopp eller i verste fall en kollisjon. En koffert på 20 kilo vil i en bråstopp i bare 50 km/t, komme fremover med en kraft tilsvarende nesten 500 kilo. Så sikring av bagasjen er livsviktig, understreker Sødal.

Låne utstyr gratis på ferie

En annen genial måte å få bedre plass til bagasjen på, er å la større fritidsutstyr som sykler, sparkesykler, kajakk og lignende være hjemme, og heller leie utstyret på ferie - helt gratis!

Det finnes nemlig utstyrsordninger hvor man kan låne sport- og fritidsutstyr gratis, både i byer og tettsteder i over 200 kommuner i hele Norge.

- Man kan låne utstyret i én uke, det fungerer som et bibliotek. Når man først har registrert seg, kan man låne så mye man vil, har Monica Vogt, daglig leder ved Utlånsordningen BUA, tidligere fortalt til DinSide.

  • BUAs hjemmeside kan du sjekke hvor du kan låne utstyr, åpningstider, adresser, hva som lånes ut og om det er tilgjengelig.
  • Her kan du lese mer om hvordan du skal gå frem for å låne utstyr.
  • Dersom du ikke finner den aktuelle kommunen på BUAs hjemmeside, kan du sjekke kommunens nettside eller Frivilligsentralen.

Tabbene som gir dårlig plass

Den vanligste pakke-tabben de fleste av oss begår, er altså å ikke utnytte alle hulrommene som blir mellom bager og kofferter i bilen, ifølge Sødal

- Da ender man opp med ganske mye uutnyttet plass i bagasjerommet, understreker han.

En annen ting mange ikke tenker på, er at form og størrelse på kofferten, bagen eller sekken man skal ha med på biltur, spiller en rolle for best mulig plassutnyttelse i bilen.

- Bruk beholdere som passer godt inn i bagasjerommet og som kan plasseres tett og fint ved siden hverandre. Tenk på hver bagasjedel som en puslebit, for eksempel.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer