Coronaviruset

Mye billigere flybilletter

Påskeferien starter med fallende flypriser.

BILLIGERE FLYBILLETTER: Flyprisindeksen fra reiseselskapet Travelmarket viser at gjennomsnittprisen for flybillettene i Europa i uke 14 i gjennomsnitt har falt med 34 prosent siden 2015. Foto: NTB scanpix
BILLIGERE FLYBILLETTER: Flyprisindeksen fra reiseselskapet Travelmarket viser at gjennomsnittprisen for flybillettene i Europa i uke 14 i gjennomsnitt har falt med 34 prosent siden 2015. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uroen rundt coronaviruset har ført til en nedgang i billettsalget hos Finn Reise på hele 30 prosent den siste uken. Nå viser også en fersk prisindeks over billettpriser på fly, at flyprisene ved inngangen til påska faller.

Flyprisindeksen fra reiseselskapet Travelmarket viser at gjennomsnittprisen for flybillettene i Europa i uke 14 i gjennomsnitt har falt med 34 prosent siden 2015.

Indeksen avslører også strekninger med de laveste billettprisene noensinne.

- Det er tydelig at det er prispress på grunn av situasjonen med corona, sier Ole Stouby, konserndirektør i Travelmarket og Norsk flyprisindeks, til Dinside.

Økonomi- og reiseeksperter har tidligere uttalt til Dinside at fallende billettpriser er forventet, på grunn av redusert etterspørsel og den økonomiske situasjonen generelt.

Overraskende med fallende Europa-priser

Ifølge prisindeksen, har gjennomsnittsprisene fra Oslo falt med 38 prosent, fra Bergen med 34 prosent, fra Trondheim med 28 prosent, fra Stavanger med 31 prosent og fra Tromsø med 37 prosent, siden 2015.

Dette er for uke 14, som er uka som inkluderer palmesøndag.

Prisindeksen avslører også at den laveste prisen noensinne på ruten Bergen-London, siden Norsk flyprisindeks startet i 2009.

Det er også flere andre rekordlave priser på hele 18 ruter, om man sammenlikner med samme reiseuke tidligere år. Med fire unntak er alle disse europeiske ruter.

Du kan se en liste med de rekordlave prisene lenger nede i artikkelen.

- Vi ser et prisfall nå også på en del europeiske destinasjoner, det vil si at de følger utviklingen på de oversjøiske rutene, hvor vi har sett at det er et prisfall, sier Stouby.

I februar skrev vi om de fallende prisene på interkontinentale ruter.

Stouby sier til Dinside at prisfallet er større enn forventet - og spesielt på de europeiske rutene, hvor man nå normalt sett ville forvente at prisene skulle øke.

- Prisfallet er større enn vi ville forventet, spesielt på de europeiske rutene, hvor det nå normalt sett skulle vært status quo eller også en økning i prisene, sier Stouby.

Han uttaler at prisfallet etter hans vurdering må sees i sammenheng med coronaviruset.

- Jeg mener dette prisfallet må ses i sammenheng med coronaviruset. Og tror at det nok kan fortsette ei tid framover, sier han, og forteller at de har sett at etterspørselen på flyreiser har falt med 30 til 40 prosent.

- Så det er tøft for reiseindustrien nå.

GULL FRA ARKIVET: Vi festet kameraer på en koffert, for å se innsiden av det kompliserte bagasjesystemet på flyplassen! Vis mer

Aldri vært billigere

Norsk Flyprisindeks kommer ut hver måned og viser utviklingen i flyprisene til ti utvalgte europeiske og oversjøiske destinasjoner. Indeksen har data tilbake til 2009.

Indeksen viser at det er den laveste prisen noensinne, på ruten Bergen-London, hvor prisen i uke 14 er på 348 kroner tur-retur.

I tillegg er prisene på 18 ruter målt til den laveste prisen registrert med avreise i uke 14, siden 2009:

 • Bergen - Amsterdam 977 kroner
 • Trondheim - Amsterdam 1248 kroner
 • Stavanger - Amsterdam 1148 kroner
 • Tromsø - Amsterdam 750 kroner
 • Stavanger - Barcelona 1018 kroner
 • Tromsø - Berlin 1426 kroner
 • Stavanger - København 781 kroner
 • Stavanger - London 348 kroner
 • Tromsø - London 1170 kroner
 • Bergen - Paris 816 kroner
 • Trondheim - Rom 1356 kroner
 • Stavanger - Rom 1316 kroner
 • Oslo - Wien 371 kroner
 • Tromsø - Wien 2159 kroner
 • Bergen - Beijing 3199 kroner
 • Oslo - Mexico City 3768 kroner
 • Trondheim - Mexico City 5069 kroner
 • Oslo - Tokyo 4208 kroner

Justerer kapasiteten og tilbyr gratis ombooking

Konsekvensene for reisebransjen og flyselskapene har begynt å vise seg tydelig i form av kanselleringer og endringer av ruter, som eksempelvis SAS. Det er også snakk om permitteringer av ansatte og utsettelse av investeringer som flyselskapene har planlagt.

I går kom også nyheten om konkurs i flyselskapet FlyBe.

Vi ser at flyselskaper også tilbyr reisende gratis ombooking på fremtidige reiser for dem som nå bestiller, som eksempelvis SAS - men dette gjelder ikke innen Skandinavia og innenlands i Norge, Sverige og Danmark.

Apollo Reiser har ifølge Flysmart24.no utvidet fristen for å kunne avbestille reiser, for å forsøke å demme opp om det sviktende salget.

Fra at kundene kan få igjen nesten hele beløpet dersom man avbestiller innen 42 dager før avreise, har de endret dette til avbestilling inntil 30 dager før avreise.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer