Én av ti lar seg teste på Oslo Lufthavn

Rundt 10 prosent av passasjerene på Oslo Lufthavn som kommer fra utlandet tar den frivillige koronatesten. En halv prosent er smittet.

CORONA-TEST PÅ OSLO LUFTHAVN: Én av ti lar seg teste på corona-testsenteret på Oslo Lufthavn. Etter nær to ukers drift har de utført cirka 4.500 tester- Antalet positive tester er stabilt, og ligger på 0,5 prosent positive. Foto: NTB scanpix
CORONA-TEST PÅ OSLO LUFTHAVN: Én av ti lar seg teste på corona-testsenteret på Oslo Lufthavn. Etter nær to ukers drift har de utført cirka 4.500 tester- Antalet positive tester er stabilt, og ligger på 0,5 prosent positive. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er Ullensaker kommune som har smittevernansvaret ved flyplassen og kommunen etablerte en teststasjon for koronasmitte torsdag 13. august.

Etter nær to ukers drift og rundt 4.500 utførte tester, viser opptellingen at 10 prosent av de reisende velger å la seg teste. Antallet positive tester har vært stabilt siden åpningen. Av det totale antallet prøver som ble tatt de 10 første dagene, var rundt 0,5 prosent positive

– Det er interessant at så få som 0,5 prosent av dem som testes, har koronasmitte. Selv om tallet ikke gir et fullgodt bilde, er det likevel en indikasjon på at importsmitten fra utlandet via Oslo Lufthavn er lavere enn det vi fryktet. Andelen positive tester er på omtrent samme nivå som landstallene siste ukene, sier fungerende kommuneoverlege Tom Sundar i Ullensaker.

Utenlandske statsborgere utgjør 22 prosent av dem som har latt seg teste, resten er hjemvendte nordmenn.

Flest positive på Oslo Lufthavn

Under tirsdagens pressekonferanse om coronasituasjonen, avslørte helsedirektør Bjørn Guldvog hvor mange som hadde latt seg teste på de ulike coronatestsentrene som er satt opp på flyplassene hittil.

Det er totalt planlagt 21 testsentre i 17 kommuner - og de fleste skal være i gang.

Det er Oslo Lufthavn som står for de fleste av flyplass-testene - og det er også der det er flest som har testet positivt.

Ifølge tallene som Guldvog presenterte tirsdag, var det da cirka 4100 passasjerer som hadde latt seg teste siden oppstart for halvannen uke siden - som utgjør ca. 10 prosent av passasjerene.

Av disse har 17 testet positivt, de fleste av disse kommer fra røde land. 12 var norske statsborgere og 5 utenlandske statsborgere.

Tallene Guldvog presenterte tirsdag ser slik ut:

  • Oslo Lufthavn: 4100 passasjerer testet siden oppstart for halvannen uke siden - som utgjør ca. 10 prosent av passasjerene. Av disse har 17 testet positivt, de fleste av disse kommer fra røde land. 12 var norske statsborgere og 5 utenlandske statsborgere.
  • Bergen Flesland: Over 2000 testet, funnet 1 positiv
  • Stavanger Sola: 1157 testet, 1 positiv
  • Trondheim Værnes: underkant av 800 er testet, 1 positiv
  • Sandefjord Torp: 550 testet, ingen positive så langt

- Det virker

Totalt har 8607 testet seg på flyplasser i Norge, hvorav 20 har testet positivt ved ankomst.

- Vi har slitt litt med importsmitte i forbindelse med at turismen økte i sommer. Og en av de tingene vi har etablert, er coronatestsentrene, uttalte Guldvog tirsdag.

- Vi har funnet en del som har hatt med smitte, som vi har kunnet avdekke på et tidlig tidspunkt - så dette har virket, sa han videre.

Denne uka åpnet også testsenteret på Svinesund - og det kommer flere testsentre ved grenseoverganger og havner.

Alle bør teste seg

Helsedirektør Bjørn Guldvog oppfordrer alle som ankommer landet etter å ha vært utenlands, til å teste seg ved ankomst Norge.

- Vi anbefaler at alle som har symptomer eller mistenker at de har vært i kontakt med noen som har hatt smitte - og at alle som har vært i røde land - tester seg ved ankomst, oppfordrer Guldvog.

Han minner også om at en eventuell negativ test ikke gjør at man kan slippe karantene - og minner om at alle som ankommer Norge fra et rødt land like fullt må i karantene i ti dager etter ankomst Norge, uansett utfall av testen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer