Én av to stoler ikke på norske restauranter

Tror ikke hygienereglene overholdes.

Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Føler du deg sikker på at norske spisesteder overholder de lovene og reglene som skal beskytte deg mot smitte? En ny undersøkelse viser at nesten halvparten av oss ikke gjør det.

Det er Forbrukerrådet som sammen med sine søsterorganisasjoner i EU har kartlagt nordmenns tillitt til utelivsbransjen (restauranter og barer).

De fant følgende:

  • 47,4 prosent av de spurte hadde ikke tillit til at spisestedene overholder hygieneregler som skal beskytte kunden.
  • 12 prosent mente at maten/drikken ikke levde opp til forventningene.
  • 39,5 prosent mente det var vanskelig å sammenligne tilbud på restauranter.
Forbrukerrådet reagerer spesielt på at nesten halvparten av de spurte ikke har tillit til at restaurantene følger regelverket mht. hygiene og renhold.

Disse restaurantene vasker med avføringsbakterier

Skrekkhistorier i media

Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox.com Vis mer


At tilliten er så lav kan ha sammenheng med at det med jevne mellomrom kommer frem i mediene at restauranter har blitt stengt etter inspeksjoner fra Mattilsynet fordi disse reglene brytes. Ofte er det snakk om skrekkhistorier der det er rotter på kjøkkenet, og der restauranter bruker kjøttvarer av ubestemmelig opprinnelse.

- Vi mener at en smileyordning kunne ført til at forbrukerne føler seg tryggere på kvaliteten, sier rådgiver i Forbrukerrådet Serine Lomeland Jacobsen til DinSide.

Ikke penger til smileyordning

Mattilsynet har hatt en prøveordning med smileyfjes i Trøndelag og Møre og Romsdal. Men det er ingen planer om å innføre smileyfjes i Norge fordi Mattilsynet ikke har ressurser nok.

Imidlertid viser en brukerundersøkelse Mattilsynet har gjennomført at 96 prosent av forbrukerne gjerne ville ha smileyordning. 70 prosent av næringsaktørene som svarte var også positive. I Danmark har de hatt en slik ordning i en rekke år.

Les også om hvor de fant avføringsbakterier på brusdispensere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer