Corona i Danmark

Nå åpner «alt»

Fra og med fredag er det kun nattklubber og diskotek danskene må klare seg uten.

ÅPNER: I løpet av uka er det kun nattklubber og diskotek som vil være stengt i Danmark. Foto: Shutterstock / NTB
ÅPNER: I løpet av uka er det kun nattklubber og diskotek som vil være stengt i Danmark. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra førstkommende fredag gjenåpnes nesten alt som har vært coronastengt i Danmark. Natteranglere og danseløver må riktignok smøre seg med tålmodighet en stund til.

– Fra 21. mai kommer nattklubber og diskoteker til å være stengt. Alt annet vil være åpent i en eller annen form, sier De konservatives partileder Søren Pape Poulsen etter at de danske partiene på Folketinget natt til tirsdag ble enige om neste gjenåpningsfase.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer

I Norge er vi til sammenlikning fortsatt på trinn 1 av gjenåpningen, til tross for lavere smittetall enn i Danmark: Siste 14 dager har Norge omtrent halve smittetrykket av Danmark, målt per innbygger.

Flere på skole og på jobb

Elever på ungdomsskolen og videregående kan vende tilbake for fullt, mens det blir gradvis åpnet for frammøte på arbeidsplassene. Det skjer i tre faser. I første omgang tillates 20 prosent frammøte. Deretter 50 prosent i midten av juni og til slutt fullt frammøte fra 1. august.

Coronapass – men ikke lenge

Fredag kan man også besøker badstuer, badeland, lekeland, kasinoer og innendørsanlegg i dyrehager.

For å slippe inn, må man vise et coronapass som bekrefter at man er fullvaksinert, har blitt frisk etter coronasmitte eller nylig har testet negativt.

Men coronapass er snart på vei ut, sammen med munnbindkrav, etter hvert som flere dansker blir vaksinert. Politikerne er enige om å avvikle passene allerede i juni, mens munnbindkravet kan bli fjernet i slutten av august. Noen eksakt dato er ikke fastsatt ennå.

Fra før har partiene blitt enige om at grensen for hvor mange som kan samles innendørs, heves fra 25 til 50 på fredag. Utendørs heves grensen fra 75 til 100 personer.

Har verktøy

Helseminister Magnus Heunicke sier smittesituasjonen i landet er positiv, tross noe flere smittetilfeller de siste dagene. Han mener situasjonen er bra nok til at hele landet nå kan gå mot full gjenåpning.

– Det lar seg bare gjøre dersom vi beholder grunnleggende strukturer som omfattende testing og lokale nedstengninger. De verktøyene sikrer at vi nå kan åpne ytterligere, sier han.

Hva med norsk gjenåpning?

Som kjent skal Norge gradvis gjenåpne samfunnet i trinn, og det er sagt flere ganger fra myndighetshold at trinn to vil gjennomføres i andre halvdel av mai. I Oslo kan trinn to bli innført 27. mai.

I artikkelen under kan du lese mer om hva trinn to innebærer.

Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer