Nå åpner gangbroa over Vøringsfossen

Fredag åpnes trappebroen som gjør det mulig å spasere over den 182 meter høye Vøringsfossen i Eidfjord kommune i Vestland.

ÅPNER: Trappebrua over Vøringsfossen åpner fredag 21. august. Den har 99 trappetrinn, en spennvidde på 47 meter og en høydeforskjell på 16 meter. VIDEO: Harald Christian Eiken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye broen knytter sammen Fossetromma og Fossli og er bygget som en del av prosjektet Nasjonale turistveger der utradisjonell arkitektur ofte kombineres med vakker natur.

For to år siden ble første byggetrinn i Vøringsfossen gjennomført. Ved Fossli hotell ble det bygget utsiktsplattformer, toalettbygg, trapper og gjerder.

Trappebroen ble satt sammen i sju deler, har en spennvidde på 47 meter og en høydeforskjell på 16 meter. Den er tegnet av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk og har 99 trappetrinn.

ÅPNER: Trappebrua over Vøringsfossen åpner fredag 21. august. Den har en spennvidde på 47 meter. Den er en del av Nasjonale turistveger Hardangervidda. Foto: NTB scanpix
ÅPNER: Trappebrua over Vøringsfossen åpner fredag 21. august. Den har en spennvidde på 47 meter. Den er en del av Nasjonale turistveger Hardangervidda. Foto: NTB scanpix Vis mer
VØRINGSFOSSEN: Broa går over Vøringsfossen som har et loddrett fall på 145 meter og et totalt fall på 182 meter. Foto: NTB scanpix
VØRINGSFOSSEN: Broa går over Vøringsfossen som har et loddrett fall på 145 meter og et totalt fall på 182 meter. Foto: NTB scanpix Vis mer
TRAPP: Det er en trappebro med 99 trappetrinn og en høydeforskjell på 16 meter. Foto: NTB scanpix
TRAPP: Det er en trappebro med 99 trappetrinn og en høydeforskjell på 16 meter. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dette er brua

Broen over Vøringsfossen er en del av Nasjonale turistveger og befinner seg på Nasjonal turistveg Hardangervidda.

Etappe én åpnet i 2018 med diverse utsiktspunkter, stier, parkeringsplass og toaletter ved Fossli. Trappebrua og stien binder sammen Fossli og Fossetromma på andre siden av juvet.

Dette er en stålkonstruksjon det ikke skal finnes maken til. Brua er satt sammen av sju deler, som hver veier mellom tre og åtte tonn. Den spenner seg hele 47 meter over juvet ved Vøringsfossen - i 40-60 meters høyde. Den består av 99 trappetrinn, med 16 meters høydeforskjell fra den ene til den andre siden.

Tredje trinn med oppstart i 2021 inneholder utsiktspunkt, stier og toalett.

Nasjonal turistveg Hardangervidda går mellom Eidfjord og Haugastøl og er 67 km lang. Ifølge Nasjonale turistveger, byr kjøreturen på en kontrastfylt reise, fra store vidder til møte med det vestlandske fjordlandskapet.

Om Vøringsfossen

  • Vøringsfossen er del av elven Bjoreio i Eidfjord kommune i Vestland, med et loddrett fall på 145 meter og et totalt fall på 182 meter.
  • Den er kjent som en av de mest spektakulære fossene i Hardanger.
  • Hundretusener av turister besøker stedet hvert år for å beundre utsikten.
  • Vannmengden i fossen er regulert i forbindelse med kraftutbygging, men i turistsesongen fra rundt 1. juni til 15. september blir det sluppet forholdsvis store mengder vann i fossen.

Nasjonale turistveger

Nasjonale turistveger består av 18 vakre veistrekninger.

Det er ikke kun Nasjonal turistveg Hardangervidda som kan skryte av nyheter i år:

Hele 12 av de 18 veiene har hatt nyheter å by på som skal være klare i løpet av året, om de ikke allerede er åpnet.

Nyhetene det er snakk om er alt fra spektakulære utsiktspunkt og bruer, som brua over Vøringsfossen, til spennende byggverk som fungerer som toaletter og servicebygg.

NYTT TOALETT: Ved Refsnesstranda på Jæren. Illustrasjon: Lie Øyen Arkitekter
NYTT TOALETT: Ved Refsnesstranda på Jæren. Illustrasjon: Lie Øyen Arkitekter Vis mer

Blant disse er dette toalettbygget som du kan se avbildet ovenfor, ved Nasjonal turistveg Jæren i Rogaland.

Nasjonale turistveger har en egen nettside med mye informasjon om vegene og attraksjonene, som du finner her (ekstern lenke).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer