Reise til Hellas

Nå åpner Hellas for turister

Men alt er ikke helt som før.

ÅPNER: I dag åpner Hellas dørene for turister igjen, og her kommer de første ut fra flyplassen i Heraklion. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP / NTB
ÅPNER: I dag åpner Hellas dørene for turister igjen, og her kommer de første ut fra flyplassen i Heraklion. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For en nasjon som Hellas er turistnæringen ytterst viktig. Den står til vanlig for rundt 25 prosent av landets brutto nasjonalprodukt, som med andre ord fikk seg en kraftig trøkk i 2020.

– Vi åpner 14. mai, og vi vil åpne trygt, på tross av faren. Landets plan for åpning for turisme er omfattende. Det er en ekstremt detaljert og balansert plan som muliggjør trygg turisme i hele landet, sa landets turistminister, Harry Theocharis, i det greske parlamentet forrige uke.

Ikke for alle

Hellas åpner nå dørene for turister fra land innenfor EØS-området, Norge inkludert, i tillegg til enkelte andre land som Storbritannia og USA.

Kravet for innreise er at man kan dokumentere fullvaksinering mot Covid-19, eller vise til en maksimalt 72 timer gammel negativ PCR-test.

Ifølge Onemileatatime vil greske myndigheter plukke ut tilfeldige passasjerer for testing ved ankomst, og ha karantenehotell for å isolere reisende som er syke.

Det var ikke akkurat folksomt på greske strender i fjor. I år håper landet at turismen tar seg kraftig opp. Foto: Sakis Mitrolidis / AFP / NTB
Det var ikke akkurat folksomt på greske strender i fjor. I år håper landet at turismen tar seg kraftig opp. Foto: Sakis Mitrolidis / AFP / NTB Vis mer

Fire meter - ingen musikk

Eksempler på tiltak som gjøres i forbindelse med smittevern er at parasoller og solsenger må stilles opp med minst fire meters avstand på strendene, og de skal desinfiseres regelmessig melder Lonelyplanet.

Ansatte i barene og andre steder på strendene må bruke munnbind til en hver tid, og testes for covid-19 regelmessig.

Et annet tiltak er at barer og andre serveringssteder ikke får spille musikk, i frykt for at folk skal synge med og dermed i større grad spre partikler til omgivelsene.

Ikke gulmerket

Fra norsk hold er imidlertid ikke Hellas gulmerket. UD holder fortsatt på et globalt reiseråd som foreløpig gjelder til 25. mai.

De siste tallene fra ECDC viser at Hellas har et smittetrykk på 269 per 100 000 innbyggere siste 14 dager. Det er riktignok en reduksjon fra de 351 de hadde de to foregående ukene, men godt over de 25 som er kravet for å bli gulmerket av norske myndigheter.

Med andre ord må du foreløpig forvente en tur innom karantenehotellet når du kommer tilbake igjen.

EU-kommisjonen har imidlertid lagt frem et forslag om å øke denne grensa til 100 per 100 000 innbyggere siste 14 dager. Dersom det blir implementert av norske myndigheter, er ikke Hellas like langt unna grensa.

Husk uansett at så lenge landet er rødmerket ved bestilling av reise, vil ikke reiseforsikringen gjelde, hverken med tanke på avbestilling eller hjelp på reisen, om landet fortsatt er rødt ved avreise.

Som kjent jobber både Norge og resten av EU/EØS for et felles vaksinepass, som kan åpne dørene for reiser på tvers av landene for de som er vaksinerte, med mindre strenge begrensninger enn de vi har i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer