Nå åpner hyttene

Slik vil Den Norske Turistforening, Statskog og Kystled åpne hyttene for sommeren.

SLIK ÅPNER HYTTENE: Turistforeningen og Kystled-hyttene har begynt å åpne noen av hyttene fra 1. mai. Statskog planlegger å åpne hyttene fra 1. juni. Kobbehaughytta på bildet, åpner for overnatting for mindre grupper fra 15. mai. Foto: Marius Dalseg, Turistforeningen.
SLIK ÅPNER HYTTENE: Turistforeningen og Kystled-hyttene har begynt å åpne noen av hyttene fra 1. mai. Statskog planlegger å åpne hyttene fra 1. juni. Kobbehaughytta på bildet, åpner for overnatting for mindre grupper fra 15. mai. Foto: Marius Dalseg, Turistforeningen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det offisielle reiserådet fra det norske Utenriksdepartementet står fremdeles, på ubestemt tid:

Reiserådet gjaldt i første omgang fra 14. mars til 14. april, men ble 3. april forlenget inntil videre. Det betyr at du ikke kan regne med å få konsulær bistand fra Utenriksdepartementet til å komme hjem til Norge dersom du trosser reiserådet - og det betyr at reiseforsikringen ikke gjelder.

Dette betyr også at årets sommerferie blir norgesferie for mange - noe som allerede har gitt seg uttrykk i stor etterspørsel etter både hengekøyer og bobiler.

For deg som vil på tur men som ikke helt ser for deg å kjøre rundt med bobil eller campingvogn, eller å campe med telt eller hengekøye, kan hytteliv være en løsning. Kanskje er det aktuelt å gå fra hytte til hytte og benytte seg av Den Norske Turistforenings overnattingstilbud og hytter? De kan tilby alt fra helpensjon på betjente hytter til enklere hyttestandard på ubetjente hytter. Også Statskog og Kystleden har hytter eller overnattingssteder for utleie, til en rimelig penge.

Alle disse lukket sine hytter og overnattingssteder i mars, som følge av coronasituasjonen.

Slik planlegger de å åpne for overnatting for besøkende:

Turistforeningen: Fra 1. mai

Turistforeningen har så smått begynt å åpne hyttene sine, men med andre regler enn tidligere. I en normalsituasjon er det slik at det er plass til alle som kommer forbi, men nå vil det ikke være åpent for drop-in. Alle må bestille plass i forkant.

- Det er ikke mulighet for drop-in, dagsbesøk eller å låne do om man er på tur i området rundt selv - og ubetjente hytter, sier Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i DNT.

I nåværende situasjon med coronaviruset, vil det heller ikke være mulig å booke kun en seng. Du må booke hele hytta:

- I en normalsituasjon booker gjester enkeltsenger, men grunnet corona gjøres det fra og med nå om slik at de som skal bo på selv og ubetjente DNT-hytter må leie hele hytta. Ved betjente hytter vil det bli begrensede plasser, for å sikre avstand mellom gjestene, sier hun.

DNT åpnet for bestilling fra 1. mai og da er det ifølge Stephansen inntil videre kun et utvalg hytter. Det gjelder først og fremst selv- og ubetjente hytter i nærheten av byer og tettsteder, og de betjente hyttene Haukeliseter på Hardangervidda og Sota Sæter i Breheimen.

Hun sier videre at de jobber for å åpne opp hyttene så raskt de kan, men at det er mye som skal på plass.

- Hva som kreves for å kunne åpne vil variere, og derfor vil åpningstidspunkt fra hytte til hytte også gjøre det. Vi følger ellers retningslinjene fra smittevernmyndighetene og tilpasser oss endringer som måtte komme.

DNT har en oversikt (ekstern lenke) over hvilke hytter som er åpne per 1. mai.

- Vi fraråder besøk på alle de andre hyttene, inkludert nødbuene, på grunn av smitterisiko, understreker Stephansen.

Kystleden: Fra 1. mai

Kystleden er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening, Forbundet Kysten, Norsk Fyrhistorisk Forening, Norges Padleforbund og Friluftsrådenes Landsforbund. Det er både utleiehytter, robåter og kyststi i regi av Kystled-organisasjonene.

Morten Dåsnes i sekretariatet for nasjonal kystledgruppe 2020, forteller at man normalt må booke plass på Kystledhyttene, og at dette nok blir slik i enda sterkere grad i år, på grunn av coronasituasjonen.

Ifølge Dåsnes skulle de første hyttene åpnes 1. mai-helga og så vil det bli en gradvis åpning fram mot sommeren.

- Alle hyttene er ulike – i stor grad er jo dette gamle bygg som har vært fyrstasjoner. Derfor må det for hvert sted gjøres egne vurderinger og dette må ses i sammenheng med utleiers kapasitet og muligheter til å følge opp nasjonale smittevernråd. I stor grad er jo dette frivillig arbeid, sier Dåsnes.

Han sier videre at det nok vil være hytter som enten ut fra særpreg ved disse eller ut fra utleiers kapasitet, ikke vil være åpne i sommer.

- Og på grunn av nasjonale smittevernråd vil mange av hyttene ha redusert kapasitet på antall som kan bo samtidig på hyttene.

Statskog: Håper fra 1. juni

Statskog har valgt å forlenge hyttestengning ut mai, men håper på innrykk i juni.

- Våre hytter ligger ikke i tilknytning til tradisjonelle utfartssteder, men bidrar likevel til reisevirksomhet og noe økt smitterisiko. Derfor utvider vi stengningen. Samtidig håper vi å åpne for feriegjester i juni, sier administrerende direktør i Statskog, Gunnar Lien, i en pressemelding.

De 86 utleiehyttene er fysisk stengt fram til åpning. Statskog har i tillegg om lag 130 åpne buer som fortsatt vil være tilgjengelig i nødsfall, men disse ber Statskog om at ikke brukes i under dagens corona-situasjon.

Også Eva Kristin Grøndal, friluftskoordinator i Statskog, har uttalt til Dinside at de håper å få åpnet 1. juni.

- Men hvordan vi skal gjøre det, er ikke helt klart ennå. Vi skal i alle fall følge myndighetenes råd. Så må vi se på dette med vaskeråd, og se på hvordan vi kan rigge oss, sier Grøndal.

På Statskogs hytter vasker gjestene normalt sett etter seg selv.

Du kan nå booke hytter fra 1. juni og utover. Fra 1 januar 2021, kan du booke for hele 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer