Nå åpnes Europa – dette må du vite før du reiser sørover

Færre turister og mer personlig service, men du må også belage deg på lokale coronatiltak.

RHODOS: Hellas, og spesielt Kreta og Rhodos, er populære reisemål blant nordmenn. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
RHODOS: Hellas, og spesielt Kreta og Rhodos, er populære reisemål blant nordmenn. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Etter flere måneder med coronastenging åpner norske myndigheter for reise til flere land i Europa, blant annet norgesfavoritten Hellas, og det er først nå det er trygt å bestille reise til de såkalte grønne landene.

Dette er land det fra 15. juli ikke lenger er reiseråd for, men mange nordmenn har gamblet og bestilt tur før regjeringens pressekonferanse 10. juli. Dersom du har bestilt reise til et land som ikke åpnes for nordmenn, dekker ikke reiseforsikringen avbestilling.

Selv om Norge nå åpner for reise til flere land i Europa, er det viktig å ta noen forholdsregler før du kaster deg på første fly sørover.

Det første å bite seg merke i er at reiserådene vil oppdateres cirka hver 14. dag, og at land kan gå fra grønt til rødt (eller motsatt) innen du skal reise.

Dersom du ferierer i et land som går fra grønt til rødt i løpet av oppholdet, må du i karantene når du kommer hjem, og regjeringen har varslet at akkurat det kan skje på svært kort varsel.

Første turen er fullbooket

Kommunikasjonsansvarlig i TUI, Nora Aspengren, er tydelig på at det vil bli annerledes på sydenferie i år.

– Denne ferien vil jo bli litt annerledes enn «vanlig». Å reise i sommer blir nok blant de mer eksklusive opplevelsene du kan få. Det vil nok være færre turister enn vanlig, og mer plass å boltre seg på, forteller hun.

Fokuset til TUI i sommer er Hellas, og først og fremst de populære øygruppene Kreta og Rhodos.

– Nordmenn elsker Hellas! Det første flyet går nedover allerede 19. juli og det er fullbooket, sier Aspengren.

Hellas er også et av landene som har lavere smitteutvikling enn Norge, og som også finske myndigheter nylig åpnet grensene mot.

Om det blir reise til andre destinasjoner, avhenger av etterspørsel fra kundene, og Aspengren kan fortelle at det er også er mye Spania-trykk, men det er ikke før til høsten og vinteren.

– Høsten og vinteren er tiden da nordmenn reiser til kanariøynene.

TUIs Nora Aspengren sier det blir lagt mer vekt på personlig service i sommer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TUIs Nora Aspengren sier det blir lagt mer vekt på personlig service i sommer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Har forberedt seg

– Men er det trygt å reise til Syden i sommer?

– Vi vil jo si det, men det er UD som gjør de vurderingene og vi følger reiseanbefalingene som blir satt, sier hun.

TUI har forberedt fly og hoteller slik at de er klare til å ta imot gjestene, og de har et godt samarbeid med lokale myndigheter og følger deres anbefalinger. Blant tiltakene er å endre på hvordan frokosten serveres og hvordan rengjøring av hotellrommene skal foregå.

De har også sendt ned en tysk delegasjon for å gjennomgå tiltakene og se hvordan gjestene opplever det som er gjort, der de har samlet inn nyttige erfaringer som videreføres til også den norske delen av TUI.

Økt fokus på hygienetiltak

Også Apollo er tydelige på at sommeren blir spesiell, som at du allerede på flyet vil oppleve krav om munnbind. Apollo sier at kundene skal være trygge på at det er trygt å reise, og understreker at det er innført smitteverntiltak på hotellene.

– På hotellene våre vil det være et økt fokus på hygienetiltak, og det tilrettelegges for å kunne opprettholde rådene om avstand, har Erik Haug, administrerende direktør i Apollo, tidligere fortalt Dinside.

Reisebyrået starter allerede 17. juli opp reiser fra Oslo til Kreta, og deretter Oslo–Rhodos fra 26. juli. I august er planen å gjenoppta avgangene til blant annet Kypros, såfremt det ikke foreligger reiseråd.

Mange kanselleringer

Ole Stouby, direktør for prissammenlikningssiden Travelmarket.no, sier til Dagbladet at de har merket en klar pågang fra reisende den seneste tiden, og de forventer økt etterspørsel nå som norske myndigheter åpner opp for reise til flere land i Europa.

– Det gjelder spesielt Hellas, men også Spania.

Enn så lenge er det ingen pakkereiser til Italia, forteller Stouby, men han regner med at det vil dukke opp de nærmeste dagene.

Han er enig med Aspengren i at sommersesongen i år har vært veldig spesiell sammenliknet med tidligere år, og de fleste flyvningene er blitt kansellert så å si ut august.

– Selv om det er åpnet opp og du kan reise fra 15. juli, er det i år et veldig begrenset tilbud av charterreiser i juli. I stedet tilbys det mange pakkereiser med vanlige rutefly der reiseselskapene kombinerer fly og hotell.

Han forventer at det dukker opp flere pakkereiser til land som Hellas, Italia og Kypros med flere i løpet av helgen og neste uke.

– Den positive nyheten er at det ikke blir utsolgt. Det vil være mulig å bestille mange ulike reiser til Syden i de kommende ukene, forteller Stouby.

CORONA-TILTAK: Du bør belage deg på lokale coronatiltak hvis du skal ut og reise. Her fra en strand i Barcelona. Foto: NTB Scanpix/Gtres/Splashnews.com
CORONA-TILTAK: Du bør belage deg på lokale coronatiltak hvis du skal ut og reise. Her fra en strand i Barcelona. Foto: NTB Scanpix/Gtres/Splashnews.com Vis mer

Hit reiser du billigst

Travelmarket har for Dagbladet sjekket prisene på populære destinasjoner: norgesfavorittene Hellas og Spania med reise ut fra Oslo Lufthavn, inkludert Torp i Sandefjord.

Foreløpig er det svært begrenset med pakkereiser fra storbyer som Bergen og Trondheim, forteller Stouby, så hvis du ønsker deg sørover i Europa med fly, er Oslo Lufthavn det sikreste utgangspunktet.

Prissjekken viser at du kan få 8 dager på et 3-stjerners hotell på Kreta til under 3300 kroner per person, hvis du er klar til å reise mot slutten av juli. Like rimelig er det også til Alicante i Spania, men da på et hotell med 2 stjerner.

Har du Torp som utgangspunkt, kan du reise til Malaga i Spania neste søndag og bo 8 dager på et 3-stjerners hotell til under 4000 kroner person, men venter du til rundt midten av august, får du 8 dager i Alicante til under 3000 kroner.

Oslo–Hellas:

Dato Reisemål Fly og Hotell Avreise Pris per person
19. juliKretaFly+hotellOslo4355 kroner
19. juliRhodosFly+hotellOslo4930 kroner
21. juliRhodosKun flyOslo1407 kroner
21. juliKretaKun flyOslo (Torp)3093 kroner
24. juliKretaKun flyOslo (Torp)1734 kroner
24. juliRhodosKun flyOslo3494 kroner
26. juliRhodosFly+hotellOslo3291 kroner
26. juliKretaFly+hotellOslo3770 kroner
2. augustKretaFly+hotellOslo3941 kroner
9. augustKretaFly+hotellOslo3441 kroner

Oslo–Spania:

Dato Reisemål Fly og Hotell Avreise Pris per person
18. juliLas PalmasKun flyOslo3138 kroner
18. juliMallorcaKun flyOslo3289 kroner
19. juliMalagaFly+hotellOslo (Torp)3952 kroner
21. juliLas PalmasKun flyOslo (Torp)3959 kroner
21. juliMallorcaKun flyOslo1804 kroner
21. juliAlicanteFly+hotellOslo3284 kroner
21. juliTenerifeFly+hotellOslo6145 kroner
23. juliAlicanteFly+hotellOslo3535 kroner
26. juliAlicanteFly+hotellOslo (Torp)3673 kroner
28. juliMallorcaFly+hotellOslo7295 kroner
2. augustAlicanteFly+hotellOslo (Torp)3529 kroner
4. augustMallorcaFly+hotellOslo7195 kroner
5. augustMalagaFly+hotellOslo (Torp)3470 kroner
8. augustAlicanteFly+hotellOslo (Torp)3114 kroner
12. augustAlicanteFly+hotellOslo (Torp)2819 kroner

Oslo–Kypros:

Dato Reisemål Fly og Hotell Avreise Pris per person
18. juliLarnacaKun flyOslo2930 kroner
20. juliLarnacaKun flyOslo3467 kroner
26. juliLarnacaKun flyOslo2252 kroner
5. augustLarnacaKun flyOslo2327 kroner
11. augustLarnacaFly+hotellOslo4487 kroner
11. augustPafosFly+hotellOslo4777 kroner
22. augustAyia NapaFly+hotellOslo6053 kroner
22. augustNicosiaFly+hotellOslo6737 kroner

Prissjekken ble utført av Travelmarket.no for Dinside og Dagbladet 9. juli. I tillegg har vi oppdatert med tall fra 10. juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer