Dyrere å ta bussen

Nå blir det dyrere å reise kollektivt

Det er nytt år - og kollektivselskapene øker prisene på mange av billettene. Men for noen blir det faktisk også billigere!

DYRERE KOLLEKTIVTRANSPORT: Ruter øker prisene i Oslo og Akershus fra 27. januar, mens andre byer økte prisene med virkning fra nyttår. Foto: NTB scanpix
DYRERE KOLLEKTIVTRANSPORT: Ruter øker prisene i Oslo og Akershus fra 27. januar, mens andre byer økte prisene med virkning fra nyttår. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå blir det dyrere å reise kollektivt - for mange av oss. Noen kollektivselskaper har allerede skrudd opp prisene fra nyttår - mens Ruter og NSB drøyer til mot månedsskifte.

Endrer prisene i de større byene

Flere av kollektivselskapene i de større norske byene melder om at det hovedsakelig er prisene på enkeltbilletter som øker, mens øvrige priser holdes uendret eller faktisk også kuttes.

Stavanger: Kolumbus i Stavanger endrer priser og rutetilbud fra 1. januar - men det er kun prisene på enkeltbilletter som er økt, med tre prosent på hurtigbåt og to kroner på buss (en krone for barn/honnør). Enkeltbillett koster nå fra 37 kroner (en sone) til 97 kroner (3-5 soner).

Bergen: For Bergen er det Skyss som organiserer nesten all kollektivtransport (i hele Hordaland), og det inkluderer både buss, bane og ferge. Her kommer det prisendringer med virkning fra 1. februar. Ifølge presseavdelingen hos Skyss, går de fleste prisene enten ned eller forblir uendret. Det er kun enkeltbillett som øker, fra 37 til 38 for voksen i 1 sone, og 24-timersbillett for voksen som øker fra 95 til 100 kroner.

Øvrige billettpriser for flere soner er ennå ikke klare.

De endrer aldersgrensene for barn og ungdom - slik at barnebilletten gjelder fra 6 år (før 4 år) til 18 år (før 16). Slik blir det også for Ruter-kunder fra februar.

Tromsø: I Tromsø får reisende snart ny sonestruktur og færre soner å forholde seg til (fra 234 til 11 soner!). Dette vil ifølge avisa iTromsø bety billigere billetter for noen - og dyrere for andre. Avisa skriver at prisen på enkeltbillett vil øke, og koste fra 41 kroner fra 1. februar.

Trondheim: AtB i Trondheim sier til Dinside at de ennå ikke har prisendringer eller tidspunkt for iverksettelse av prisendringer klare for 2019 - men at dette vil komme på plass neste uke. Dinside vil oppdatere med priser når dette foreligger.

Hva synes du om kollektivprisene? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Ruter øker prisene i Oslo og Akershus

Ruter melder om at de øker prisene på de fleste billettene fra 27. januar.

I en pressemelding skriver de at billettprisene økes generelt i tråd med fastsatt prisvekst på kommunaltjenesteyting på 2,8 prosent.

Dette betyr at prisen for enkeltbillett (boksen) økes fra 35 til 36 kroner for reise i én sone - og fra 123 til 128 kroner for enkeltbillett for reise i alle soner.

Prisen for månedskort med Ruter øker fra 736 kroner til 750 kroner (1 sone) og fra 1.874 kroner til 1.909 kroner (fra 3 til alle soner).

Samtidig endres nedre og øvre aldersgrense for barn og ungdom. Barn under 6 år vil reise gratis, mens ungdom under 18 år vil reise med barnebillett.

NSB øker prisene på alle billetter

Også NSB øker prisene med virkning fra 1. februar.

Ifølge kommunikasjonsjef Gina Scholz ved NSB Persontog, øker alle prisene med 2,7 prosent:

- Som følge av samfunnsutvikling og årlige prisjusteringer justeres også NSBs billettpriser. Prisene justeres fra 1. februar 2019 og innebærer en prisøkning på 2, 7 prosent for enkeltbilletter og periodebilletter, uttaler Scholz i en e-post til Dinside.

- Samtidig blir det også en økning med 20 kroner for reisende som bestiller sovekupe på regiontogene, ny pris blir da 950 kr, samt at Komfort Natt på Sørlandsbanen øker med 10 kroner til 230 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer