Statens vegvesen varsler om at de fra mandag 2. september vil kontrollere beltebruk i busser over hele landet.

- Bør koste en månedslønn
Bruker du ikke setebelte i buss og blir kontrollert, er gebyret for ikke å bruke belte 1500 kroner, skriver vegvesenet i en pressemelding.
Få bruker belte
Tall fra vegvesenet viser at kun 69 prosent oppgir at de bruker belte i buss, mot 73 prosent på samme tid i fjor.
Dette betyr flere kontroller, og neste uke gjennomfører Statens vegvesen kontroller over hele landet.
- I vår sjekket vi over 13.000 busspassasjerer. Nå er vi på veien igjen, og håper ikke å måtte skrive ut et eneste gebyr. Med beltet festet har du marginene på din side, både for deg selv og ikke minst dem du reiser sammen med. En kropp i fart kan få enorm kraft, sier Ingrid Heggebø Lutnæs.
Flere årsaker til dårlig beltebruk
- Tradisjonelt har vi vært vant til at bussen er en slags «frisone» for beltebruk, men nå finnes det belter i stadig flere busser. Det er på høy tid å ta de gode beltevanene vi har i bilen, med inn i bussen, sier Lutnæs.

Hadde det ikke vært bedre å la oss snakke i telefonen?
Årsakene til den lave bruken er sammensatte. For en del handler det om gammel vane og behov for påminnelser. For de yngste kan det i stor grad handle om sosiale normer, tror vegvesenet. En av to unge i alderen 16-29 år mener det er sosialt akseptert ikke å bruke belte i buss.
Spørreundersøkelsen viser at beltebruken i aldersgruppen 16-29 år er enda lavere enn i befolkningen generelt.
En av to i alderen 15-29 år tar daglig eller ukentlig buss med belte. Men til tross for tilgjengelig belte på hvert et sete, velger kun halvparten av de yngste å ta det i bruk.
Om setebeltebruk i buss:
- Ikke alle busser har montert setebelter og enkelte busser (bybusser) har ikke krav om monterte setebelter. De kan heller ikke kjøre over 70 km/t, ifølge Trygg Trafikk.
- Det er påbudt å feste beltet i busser med belte, ifølge Statens vegvesen.
