Nå blir det lysere igjen

Fremover blir dagene lengre, heldigvis.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synes du det er fryktelig mørkt ute? Det er det også. Og i dag, onsdag 22. desember, er det på sitt verste.

Dette er datoen for vintersolverv, og det betyr at i dag er den korteste dagen i året. I Oslo sto solen opp klokken 09.18, og den går ned allerede klokken 15.12. I Trondheim tittet solen opp over horisonten klokken 10.05, og den forlater himmelen klokken 14.32. Ekstra mørkt blir det i natt, siden månen ikke står opp i det hele tatt.

Mørketiden

Lenger nord er dagen selvsagt enda kortere, og i Tromsø er det for eksempel offisielt mørketid fra 27. november til 15. januar (men sola synes ikke over fjellene før en ukes tid senere). Det betyr likevel ikke at det er helt bekmørkt hele dagen. Dagslyset kommer, selv om det ikke blir skikkelig lyst, men sola dukker aldri opp over horisonten. Les mer om mørketid hos Yr.no.

Solen snur ikke

Vi pleier å si at dette er dagen da solen snur, men det stemmer selvsagt ikke. Vintersolverv betyr at vi befinner oss på det tidspunkt i året hvor den nordlige halvkulen er aller lengst vekk fra solen.

Jordaksens helning varierer mellom 67,9 og 65,5 grader. Det betyr altså at Nordpolen ikke er rett nord, hvis vi sammenligner med solens beliggenhet i forhold til jorden. Det er denne helningen som gjør at vi i nord opplever korte dager og mørketid om vinteren, når jorden heller fra solen, mens vi om sommeren har lange dager og midnattsol fordi jorden heller mot solen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer