Parkering Oslo Lufthavn

Nå blir det svindyrt

Prissjokk på flyplassen.

UMULIG Å PLANLEGGE: Parkeringshuset ved Oslo lufthavn skal ha lavest pris når etterspørselen er lav. Mens den stiger når mange vil ut og fly. Foto: Vidar Ruud / NTB
UMULIG Å PLANLEGGE: Parkeringshuset ved Oslo lufthavn skal ha lavest pris når etterspørselen er lav. Mens den stiger når mange vil ut og fly. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Synes du det er dyrt å parkere ved landets hovedflyplass når du skal ut og reise? Da kommer det en dårlig nyhet her.

For nå skal prisene stige med opptil 40 prosent. Og det blir vanskelig for deg å planlegge hvor dyrt det blir.

Prisøkningen kan gjøre ferien din dobbelt så dyr som tidligere. Og her er årsaken.

PAKKETIPS: Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Løftet

Avinor, som eier de fleste flyplassene i Norge, overlot sist høst driften av parkeringen på 23 lufthavner over hele landet til parkeringsselskapet OnePark.

I oktober lovet OnePark at skifte av parkeringsselskap ikke skulle føre til noen umiddelbar endring for de som parkerer der.

Men etter tre måneder kommer likevel endringen som kan gi reisende ved Oslo Lufthavn et realt prissjokk.

Avinor endrer nemlig prissystemet slik at det blir dyrere å parkere på attraktive tidspunkt. Dermed gjør de som flyselskapene. Setter opp prisen når etterspørselen er stor.

Det betyr at det kan koste opp mot 800 kroner for å parkere ett døgn ved Oslo Lufthavn.

Det var nettstedet Flysmart24 som først omtalte saken.

Pengene flyr

OneParks endring til såkalt dynamisk prising, som kan gi de reisende en real økning i reisebudsjettet.

- Dynamisk prising er en prisstrategi som baseres på markedets etterspørsel og varierer i henhold til dette. Denne type prisstrategi er svært fleksibel. Her betaler man bare for den tida man står parkert. Dynamisk prising handler om å selge det riktige produktet, til riktig tid, til riktig kunde, til riktig pris. Dette er en kjent prisstrategi i reiselivsbransjen, men også flere andre bransjer har tatt etter, sier Mona Elisabeth Gladhus, markedssjef i OnePark til DinSide.

Ingen slipper unna

Et eksempel Flysmart24 viser til avdekker at det for 12 timer kostet 775 kroner å stå parkert i parkeringshus midt i uka.

Det er 40 prosent mer enn en tilsvarende parkering før de nye prisene ble innført.

Ingen kunder vil slippe unna de nye parkeringsprisene på Oslo Lufthavn, sier markeds- og kommunikasjonssjef i Avinor, Cathrine F. Framholt til Flysmart24:

– Dynamiske priser gjelder både for de som bestiller parkering på forhånd og for de som kommer uten å ha booket.

Vanskelig å vite

For reisende vil det bli vanskeligere å planlegge hva prisen for parkering vil bli, siden den kan forandre seg fra dag til dag. Man må inn på en spesiell kalkulator for å beregne et estimat på prisen.

Maksimalprisen du finner på nett i dag kan være en helt annen enn maksimalprisen du finner i morgen.

Det er slik de fleste kjenner det fra flypriser. Der å jakte på den beste dagen å bestille billige flyreiser på har vært viktig for veldig mange.

- Dynamiske priser er bare innført på Oslo Lufthavn, sier Mona Elisabeth Gladhus.

Prisene svinger

På spørsmål om hva som blir høyeste og laveste pris svarer hun:

- Med dynamisk prising så vil prisene variere. Det betyr at prisene forandrer seg etter kapasiteten, og at prisene øker når det er stor etterspørsel og går ned når etterspørselen synker. Prisene endrer seg ut fra etterspørselen til enhver tid, og kan endre seg fra dag til dag.

- Vil det være mulig for kundene å finne ut hvilke tider det er billigst og når det er dyrest å parkere?

- Er det høy etterspørsel vil prisen reflektere dette, og prisen vil også gå ned i perioder med lav etterspørsel. Dette kan variere med tid på døgnet, ukedag, helger og ferier. Det vil være billigere å forhåndsbooke, samt at det vil være billigere jo tidligere ute man er i forhold til avreise.

Prisene vil også i ferieperioder variere med etterspørsel, men her vil man selvfølgelig tilpasse prisingen til at det er feriesesong, slik man også gjør i helga og andre ferier, avslutter Mona Elisabeth Gladhus.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer