Flyreise

Nå blir flyreisene som «i gamle dager»

… i alle fall nesten. Mandag oppheves nemlig fem corona-regler flyreisende har blitt ganske så vant til, men du bør fortsatt ha munnbindet på innerlomma om du skal reise langt.

NY FLYHVERDAG: Dette synet vil ikke lenger møte deg på enkelte flyreiser. Foto: NTB
NY FLYHVERDAG: Dette synet vil ikke lenger møte deg på enkelte flyreiser. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Fra mandag 18. oktober blir flyreisene her til lands ganske så annerledes, eller egentlig blir de normale, men forskjellig fra hvordan de har vært det siste halvannet året.

Flere smittevernsregler som ble innført under pandemien blir nemlig fjernet for flyreisende.

Men det er jo overraskende hvor fort vi glemmer hvordan ting var før, så derfor bør du lese videre for å forberede deg på den «nye» flyreise-hverdagen.

Munnbind-påbudet fjernes, nesten…

Mandag 18. oktober fjerner Norwegian, SAS og Widerøe krav om munnbind ved ombordstigning og under selve flyturen. Flyselskapet Flyr fjernet dette påbudet allerede fredag.

For Norwegian, SAS og Widerøe er det ikke krav om munnbind for reiser i Norge og innenfor Skandinavia, mens for reiser ut i Europa og resten av verden består munnbind-påbudet, etter anbefalingene fra den europeiske flysikkerhetsorganisasjonen EASA.

- Trolig ligger det litt lenger fram i tid med å oppheve påbudet overalt, fordi smittesituasjonen er ulik i de europeiske landene. Vi gjør fortløpende vurderinger for egen del, men utgangspunktet er at vi følger myndighetenes krav og retningslinjer, inkludert EASAs, sier pressesjefen John Eckhoff i SAS til Flysmart24.no.

HEMMELIG KNAPP: Armlenene til midtsetet er lett å løfte opp, men det er også er mulig å åpne det mot midtgangen! Video: Bim Zachrisson Totland Vis mer

For de som flyr via landets hovedflyplass Gardermoen er også munnbind-påbudet opphevet på hele terminalområdet, det vil si i sikkerhetskontrollen, på restauranter, kaféer og sitteområder på flyplassen.

Men selv om munnbind-påbudet er fjernet på Oslo Lufthavn Gardermoen, er det fortsatt krav om munnbind ved andre nordiske og europeiske flyplasser, så skal du reise langt avsted, er det altså lurt å ha noen munnbind på innerlomma.

Vil du fortsatt å bruke munnbind på flyreise selv om det ikke er påbudt?

Prioritert ombordstigning igjen

En del flyselskap har organisert ombordstigningen noe annerledes under pandemien for å unngå mest mulig kontakt mellom de reisende. Dermed har de med sete bakerst i flyet fått gå om bord først, eller blitt bedt om å gå ut og inn bakdøra på flyet.

Nå blir denne regelen også borte, og boardingen vil skje etter selskapenes egne regler.

Det vil si at de som har betalt for å få prioritert ombordstigning, også slipper om bord først, skriver Flysmart24.no.

Så spørs det om dette «comebacket» gjør ombordstigningen like effektiv som den gjerne har vært under pandemien med tanke på logikken i at de som sitter bakerst går på flyet først…

Dobesøk i begge ender

En annen begrensning vi har blitt vant til under pandemien, nemlig at toalettene foran i flyet har vært stengt for passasjerene, blir det også slutt på.

Noen flyselskap har latt doene fremst i flykabinen være reservert for ansatte, og de bakerste for passasjerer.

Dette blir det altså slutt på mandag 18. oktober, slik at flyreisende kan benytte doene både foran og bak i flyet.

Bagasje-reglene er tilbake

Under pandemien har både SAS og Norwegian bedt sine reisende om å begrense håndbagasjen, og har gjerne operert med maks én håndbagasje og som ikke er større enn den får plass under setet foran eller bedt passasjerer om å sjekke inn håndbagasje som er større enn dette.

Fra mandag er denne anmodningen borte, og folk kan ta med den mengden håndbagasje som flyselskapene tillater og som den reisende har betalt for.

SAVNET FLYMAT? Hvis ja, inviterte flyselskap til flymat-restaurant i parkerte fly under pandemien. Foto: Singapore Airlines Vis mer

Blir det «fly-fyll»?

Sist, men ikke minst: Nå fjernes alle begrensninger for servering på flyet. Dette har jo vært redusert eller helt borte gjennom store deler av corona-pandemien.

Fra mandag gjenoppstår altså det vanlige tilbudet med forhåndskjøp og salg av mat og drikke fra trallene under flyturen.

Og ja, drikken kan fås både med og uten alkohol!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer