Karantene ved utenlandsreise:

Nå endres spillereglene

Regjeringen gjenåpner samfunnet – det betyr også at innreisereglene løsnes opp.

FORSVINNER: Testing på grensa til grønne og oransje land forsvinner fra i morgen av. Merk dog at Västra Götaland fortsatt er rødt, og at grensekontrollen nok blir beholdt der, men Värmland er oransje. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
FORSVINNER: Testing på grensa til grønne og oransje land forsvinner fra i morgen av. Merk dog at Västra Götaland fortsatt er rødt, og at grensekontrollen nok blir beholdt der, men Värmland er oransje. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagen mange har ventet på er her. På en pressekonferanse har Erna Solberg nettopp kunngjort at Norge åpnes igjen allerede i morgen, lørdag – mer presist klokka 16:00.

Det får også betydning for dem som lenge har savnet å reise utenlands.

– Til dere som vil ut og reise, sier jeg: God tur!, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland på pressekonferansen.

Til nå har det vært slik at man kan reise fritt hjem fra «grønne» land mot en negativ test på grensa, med karanteneordninger for oransje og røde land, vel å merke for dem som ikke er vaksinerte.

Dette er endringene

Når Norge nå gjenåpnes, løsnes også innreisereglene opp. I den første fasen, som altså gjelder fra lørdag klokka 16, vil følgende endringer gjelde.

  • Innreiserestriksjonene oppheves for hele EØS/Schengen og lilla land. Altså kan folk fra disse landene, inkludert Storbitannia og Sveits, komme til Norge. Lilla land er land utenfor EØS som vurderes å ha et mildere smittenivå. Innreisen må fortsatt foregå via de 35 åpne grenseovergangene.
  • Politiet vil prioritere grensekontroll av reisende fra områder med høyt smittetrykk, og vil bare gjennomføre stikkprøver på reisende fra land med lavt smittetrykk. «Køene blir mindre, og det blir bra», sa Mæland.
  • Innreisekarantene fjernes for oransje land. Altså kan du nå komme hjem fra grønne og oransje land uten å gå i karantene. Fremdeles gjelder karanteneregler fra røde, mørkerøde, lilla og grå land.
  • Barn under 18 år slipper innreisekarantene. De må fortsatt testes på grensen og oppfordres å teste seg etter tre dager.
  • Karantenehotell-ordningen oppheves. Det blir frivillig å gjennomføre karantene på hotell.
  • Du trenger ikke å teste deg før du ankommer Norge, uansett land.
  • Krav om testing fjernes fra grenseoverganger til grønne og oransje land.
  • Alle fullvaksinerte slipper karantene og testing.

I fase 2 og 3 vil regelverket lettes ytterligere. I fase 2 vil begrensningene for hvem som får reise inn til landet oppheves for land på EUs tredjelandsliste. Tilsvarende lettelser vil gjøres med tanke på karantene og testing.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer