Reise til Nordkapp?

Nå er attraksjonen gratis

Å besøke Nordkapplatået har til og med i fjor kostet penger. Enn så lenge er det derimot gratis å besøke det populære området.

REISE TIL NORDKAPP: Det er gratis å besøke Nordkapplatået foreløpig i år. Foto: NTB Scanpix
REISE TIL NORDKAPP: Det er gratis å besøke Nordkapplatået foreløpig i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordkapplatået er et populært reisemål ikke minst for utenlandske turister, mens det i år grunnet den spesielle situasjonen vi befinner oss i, kanskje vil være flere nordmenn som velger å ta turen (nesten) lengst nord i Europa.

Inntil nyttår kostet det nærmere 300 kroner per person å besøk Nordkapplatået med bil eller buss, men enn så lenge er dette nå gratis for alle.

Gratis inntil videre

Bakgrunnen for denne prisendringen ligger i at Norsk Friluftsliv sendte inn klage til Fylkesmannen, som dermed opphevde tillatelsen Scandic hadde fått av kommunen til å kreve inn betaling fra de besøkende, skrev NRK før jul.

Dermed er det per i dag gratis tilgang til Nordkapplatået - men kommer du med bil må du betale parkering

- Det som inntil videre er gratis er å benytte seg av utendørsområdene, altså om du kun ønsker å gå rundt for å nyte utsikten koster det foreløpig ingenting, forteller Hans Paul Hansen i Destination Scandic Nordkapp.

Hansen sier videre at de har søkt kommunen om løyve til å kreve inn 50 kroner per person for de som bare vil ha tilgang til uteområdene.

Løyvet skal etter det Hansen kjenner til behandles i kommunestyremøte 22. juni, og vil ved et positiv vedtak gjelde umiddelbart etter dette.

- Dette er et løyve etter friluftslovens paragraf 14, og skal dekke kostnader til sikkerhet, renovasjon, vann og toaletter for friluftsfolket, sier han.

Misbruk av friluftsloven

Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, sier til Dinside at friluftsloven som hovedregel gir rett til fri ferdsel i utmark, og at Nordkapplatået regnes som utmark.

- Vi mener det derfor er urimelig dersom noen forsøker å avgiftsbelegge eller frata noen en rettighet de allerede har og er sikret etter friluftsloven, sier Heimdal, som mener friluftsloven er blitt misbrukt på Nordkapp gjennom årene.

- Det har derfor vært viktig for oss å få satt en stopper for dette, også for å understreke for andre virksomheter og kommuner at friluftslivsavgifter og skattlegging av tilgang til utmark ikke kan bli en inntektskilde, sier Heimdal

Han sier videre at det kan være innenfor loven å ta 50 kroner i friluftsavgift dersom alle pengene faktisk går til friluftslivsfremmende tiltak, og kommunen har godkjent dette. Men ettersom det er krevd inn større summer over flere år, mener de det vil være naturlig at det ikke kreves inn friluftsavgifter på platået de neste 15-20 årene.

... Men du betaler for parkering

Ankommer du Nordkapp med bil, må du dessuten betale for parkering, nærmere bestemt 200 kroner for personbil og 350 kroner for bobil. Parkeringsbilletten gjelder i 12 timer. Det er også inngangsbillett til Nordkapphallen.

Hansen legger til at besøk på Nordkapp er mulig døgnet rundt, mens Nordkapphallen har åpningstider gjennom sesongen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer