Passkrisa:

Nå er det dårlig nytt

Nå er det virkelig krise for deg som trenger nytt pass.

SISTEMANN INN DØRA: Nå blir det ikke flere ledige timer for pass- eller ID-søknader ved hovedstadens passkontor før til høsten. Det betyr at mange må belage seg på passfri sommerferie i de nordiske landene. Foto: Odd Roar Lange
SISTEMANN INN DØRA: Nå blir det ikke flere ledige timer for pass- eller ID-søknader ved hovedstadens passkontor før til høsten. Det betyr at mange må belage seg på passfri sommerferie i de nordiske landene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Passkrisa fortsetter. Og der er ikke mye lysning i sikte. Dersom du bor i Oslo eller Bærum og trenger nytt pass før høsten så er resten av denne artikkelen trist lesning.

Vanligvis er det et godt tips å logge seg inn på nettsiden til politiet når det legges ut nye ledige timer for passbestillinger. Dette skjer hver morgen mellom klokka 08.30 og 10.00.

Og det største slippet av nye timer skjer hver fredag, til samme klokkeslett som de øvrige hverdagene.

Men for Oslo og Bærum er det ikke mye lys i passtunnelen nå. Verken fredagen denne uka eller de kommende fredager.

ID-SJEKKEN: Er du usikker på hvordan du skal gå fram for å utføre ID-sjekken? Da kan du ta en titt på denne videoen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Vi har fullbooket fra nå og ut juli-måned på pass og ID-avdelingen ved både Grønland politistasjon og Sandvika politistasjon, sier seksjonssjef Elisabeth Lund, Oslo politidistrikt til DinSide.

Nye timer legges ut

Både i Oslo og Bærum skal det legges ut nye ledige timer. Men det hjelper lite for passløse som planlegger utenlandsferie i sommerens skoleferie.

- Vi arbeider nå med å legge ut flere timer for august, september og oktober, forklarer Elisabeth Lund.

Dermed må innbyggerne i Oslo og Bærum som ennå ikke har fått passtime reise til ett av de andre 72 passkontorene i Norge hvis de skal å søke pass før sommerferien.

For dem som bor andre steder i landet er det fortsatt en god idé å sjekke politiets nettsider om morgenen - og spesielt på fredager - dersom de leter etter restplasser for pass og ID-kort.

Hentetrøbbel

I Oslo har det også vært store vansker for dem som skal hente ferdigproduserte pass de siste dagene.

Ved Grønland politistasjon er det i utgangspunktet åpent for pass- og ID-korthenting mellom klokka 08.00 og 14.00. Men mange har møtt lukkede dører i det som skal være åpningstider.

- Det riktig at vi stengte for henting av pass, og det er noe vi i enkelte tilfeller må gjøre av kapasitetshensyn, og som vi også har gjort tidligere. Det fremkommer på politiet.no under opplistingen av våre åpningstider på Grønland følgende: «Merk at ved ekstra stor pågang for å hente pass og ID-kort kan køen stenge tidligere enn kl. 14.00».

- Hvorfor gjøres dette?

- Vi prioriterer først og fremst de i hentekøen som har en nært forestående reise. Det må påregnes ventetid for henting, timebestilling og nødpass. Det er meget stor pågang, og vi skal betjene både de som skal hente, de som har bestilt time for å søke og i tillegg de som skal ha nødpass, sier Elisabeth Lund.

TRANGT OM PLASSEN: Køene ved passkontoret på Grønland politistasjon har vært rekordlange de siste dagene. Og det ser ikke lysere ut for de kommende ukene og månedene. Kapasiteten er sprengt. Nå må oslofolk reise utenbys for å søke pass eller id-kort. Foto: Odd Roar Lange
TRANGT OM PLASSEN: Køene ved passkontoret på Grønland politistasjon har vært rekordlange de siste dagene. Og det ser ikke lysere ut for de kommende ukene og månedene. Kapasiteten er sprengt. Nå må oslofolk reise utenbys for å søke pass eller id-kort. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Nå strammes det inn

Politidirektoratet har tidligere varslet at det kommer kraftige innstramminger for hvem som skal få tilgang til nødpass og prioritert levering av pass og ID-kort.

Og nå er denne like om hjørnet. Den siste helga i mai blir siste «normale» mulighet for slike bestillinger over hele landet.

Passkontorene måtte gi sine uttalelser for innstramming, med frist til innsending til Politidirektoratet onsdagen før Kristi Himmelfartsdag.

Etter planen kommer de nye forskriftene på fredag denne uka, og disse skal gjelde fra allerede fra mandag 30. mai.

På grunn av mangler på nødpass vil disse fra mandag kun bli gitt mulighet til å få nødpass dersom det er medisinske tilfeller eller er kritisk viktig på annen måte.

En planlagt utenlandsferie kommer ikke under denne kategorien.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer