Turistperle i trøbbel:

Nå er det slutt

Trist sorti for Mjøsas hvite svane.

KORT SESONG: To store uhell gjør at årets sesong med Skibladner er over allerede. Foto: Odd Roar Lange
KORT SESONG: To store uhell gjør at årets sesong med Skibladner er over allerede. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets sommer skulle bli en supersommer for Skibladner etter coronapandemien.

Men det ble i stedet et mareritt for en av verdens eldste seilende hjuldampere.

Sesongstart med for lav vannstand i Mjøsa, og deretter to store havarier for skipet har ødelagt hele sommeren for både rederi og passasjerer.

Og nå er det slutt etter en rekordkort sesong på Norges største innsjø.

FLÅTT: Etter en tur i skogen er det veldig lurt å sjekke seg for flått når man har kommet hjem. I tillegg til det kan og være lurt å finne fram en klesrulle. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Trøbbel igjen

Sommeren startet altså med vannmangel slik at man ikke kunne legge til ved anløpsstedene i Mjøsa.

Og etter bare en uke i drift ble skipet påført store skader på den ene skovlen da kom tømmer inn i den såkalte skovleboksen. Dette resulterte i store reparasjoner og lang driftsstans.

I midten av juli var det igjen klar for seilaser mellom Lillehammer og Gjøvik og de andre stoppene på vei sørover og nordover.

Men gleden var kortvarig.

For etter bare sju dager fikk Skibladner et nytt havari med store utfordringer i selve maskina.

Etter grundige undersøkelser er det oppdaget at vakumpumpa har fått store skader. Og dermed er det klart: skipet vil ikke kunne seile mer denne sesongen.

Sommersesongen over uten at den egentlig fikk begynt. Og det er ventet at reparasjonen vil ta lang tid.

SEILER IKKE PÅ MJØSA: Skibladner får ikke seilt flere turer med passasjerer på Mjøsa i sommer. Foto: Odd Roar Lange
SEILER IKKE PÅ MJØSA: Skibladner får ikke seilt flere turer med passasjerer på Mjøsa i sommer. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Det aller meste av årets rutesesong har havarert. Det samme har hele chartersesongen og spesialturene. Alt må avlyses.

I løpet av det 10 siste årene har Skibladner hatt sju dager med driftsstans. I år har det vært bare to uker med drift.

– Dette er trist for både våre passasjerer og for rederiet, sier direksjonsformann, Bjørn Blichfeldt, som i sitt 30 års engasjement for Skibladner aldri har opplevd lignende.

På verksted

– Gjennom en normal sommer har Skibladner omkring 20 000 passasjerer, i år blir det i overkant av 1000. Vi er i en vanskelig situasjon men satser på at vi neste år får en ekstraordinær god sommer, sier markedssjef Eva Stø.

Skibladner skal på slipp til høsten og derfor må maskina være reparert til da, slik at hun kan seile for egen maskin til Minnesund.

Aldri konkurs

Inntekstapet fører til en meget anstrengt økonomi for rederien. Men dette en ikke ukjent situasjon. Gjennom 168 års virke har det vært mange økonomiske kriser, men selskapet har aldri gått konkurs. Det skal det heller ikke gjøre denne gangen, tror Blichfeldt og fortsetter:

– Skibladner har kraft i seg til å unngå konkurs. Men dagens situasjon viser nødvendigheten av å heve støtten fra kulturdepartementet opp på et nivå som gjør at skipet kan klare en regnværssommer, et havari eller andre uforutsette hendelser uten at man må be eierne om ekstra driftsstøtte.

I dag får Skibladner 2,8 millioner kroner i årlig støtte fra departementet.

– Vi mener at Skibladners kulturhistoriske betydning er så stor at en økning til 5 millioner kroner årlig er både nødvendig og naturlig, sier Blichfeldt.

Ny sommer

– Det er nå ni og en halv måned til oppstart av sesongen 2023 og planleggingen allerede er i gang. Vi kan love at programmet for neste sommer vil bli svært innholdsrikt og inneholde mange «godbiter», avslutter Eva Stø.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer