Nå har kroppsskanner kommet til Heathrow

Passasjerene blir plukket ut tilfeldig.

Publisert
Sist oppdatert

Londons største flyplass, Heathrow, har nå installert kroppsskannere på alle sine fem terminaler. Dermed risikerer flypassasjerer som skal fly herfra å bli "kledt naken" av røntgenstrålene.

- Slik trusselnivået er nå, er det essensiellt å få på plass disse skannerne, sa transportminister Andrew Adonis ifølge Reuters.

Nekter du, får du ikke fly

Det er bare et fåtall av passasjerene som skal ut og fly som vil bli bedt om å gå gjennom skanneren. Men nekter de, får de ikke fly, forklarte transportministeren.

Bildene av passasjerene som blir kroppsskannet på Heathrow vil bli kontrollert av sikkerhetspersonale som sitter et annet sted. Disse vil altså ikke se personene som blir skannet ansikt til ansikt.

Slik kommer 3d-formatet av kroppsskanningen fram for kontrollørene. Foto: US Department of Homeland Security
Slik kommer 3d-formatet av kroppsskanningen fram for kontrollørene. Foto: US Department of Homeland Security Vis mer


Storbritannia vil installere kroppsskannere også på andre flyplasser i landet. Dermed følger britene etter nederlendere, som allerede har 15 kroppsskannere installert på Schiphol. På Schiphol er skannerne slik at de viser en tegning av passasjeren som blir skannet, og altså ikke omrisset av kroppen. Dermed er det sikkerhetskontrollørene som står ved skanneren som sjekker bildene. Heathrows skannere viser etter det DinSide erfarer omrisset av kroppen i 3d-format.

Kroppsskannere har blitt høyaktuelle etter at en nigeriansk mann i romjulen kom seg ombord et fly på vei fra Shiphol til USA. Han skulle sprenge flyet i luften, men ble overmannet av en av passasjerene.

Foreløpig er det ingen konkrete planer om å få på plass kroppsskannere på norske flyplasser. Hvis de kommer, vil det mest sannsynlig være snakk om skannere osm viser tegninger av passasjerene, ikke omrisset.

Les mer om kroppsskannere her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer