Nå haster det

Folk er tidligere ute i år.

HJEM TIL JUL: Prisene for de mest populære julereisene blir neppe billigere enn de er i dag. Foto: Odd Roar Lange
HJEM TIL JUL: Prisene for de mest populære julereisene blir neppe billigere enn de er i dag. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Det er bare sju uker igjen til jul. Og dersom du har planer om å fly hjem eller bort i jula så bør du følge godt med akkurat nå. I alle fall dersom du ikke har kjøpt billett ennå.

– Vi ser at våre passasjerer bestiller julereisene tidligere i år enn i fjor, og de mest populære avgangene begynner allerede å fylles opp. Det betyr samtidig at det begynner å haste dersom du planlegger å fly hjem til jul, sier kommersiell direktør i Widerøe, Christian Skaug.

FINN DET FREM: Men før du bruker vintertøyet som du har lagret i boden over sommeren, bør det undersøkes grundig. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Den travleste dagen

Årets store utfartsdag er torsdag 21. desember med forventet mye trafikk også på fredag 22. desember.

Og har du planer om å reise først på lillejulaften så må du være klar over at denne faller på en lørdag, en dag med langt færre flyavganger enn resten av uka.

En rekke fly går ikke i det hele tatt denne dagen.

Også hos Norwegian er det merkbart trykk på billettsalget fram mot jul.

- For jule- og nyttårstrafikken ser vi at mange allerede har kjøpt billetter for å sikre plass på ønsket reisedato. Dersom man vet når man vil eller må reise, anbefaler vi å booke reisen så snart som mulig fordi vi tidligere har blitt utsolgt på enkelte avganger og datoer, sier Eline Hyggen Skari, senior kommunikasjonsrådgiver.

Slik fastsettes prisene

Prisen på flybilletter kan endre seg på kort varsel. Flyselskapene opererer med såkalte «dynamiske priser».

Dette er en prissettingsmetode der prisene for varer, tjenester eller produkter endres kontinuerlig basert på ulike faktorer, som etterspørsel, tilgjengelighet, tidspunkt på dagen, sesong og andre relevante markedsvariabler.

Systemet bruker ofte teknologi og programvare for å analysere data og justere prisene i sanntid.

Oppfordrer

Mens mange fortsatt lurer på når de skal reise så har mange allerede bestemt seg.

- Juleflyene er fullere nå enn de var på samme tidspunkt i fjor og det er åpenbart at nordmenn planlegger julereisen tidligere enn foregående år, sier Christian Skaug i Widerøe.

- Vi har fremdeles ledige seter, men jeg vil oppfordre de som allerede har bestemt seg for å reise i jula, om å bestille så raskt som mulig. De billigste billettene går først og de mest populære avgangene fylles opp raskt, fortsetter han.

Øker antall fly

- I perioden fra 15. desember til 6. januar har vi økt i antall avganger mellom flere byer både innen- og utenriks, fortsetter Eline Hyggen Skari.

- I Norge er det rutene mellom Oslo og Evenes, Tromsø, Kirkenes og Bergen som er forsterket, mens vi til utlandet har økt kapasitet på ruter mellom Oslo og Gdansk, Warszawa, Kraków, Palanga, Riga, Tallinn, Vilnius og Wien.

I flere av byene er det store og populære julemarkeder som tradisjonelt er godt besøkt i perioden før jul, og samtidig er dette byer som anses som prisgunstige for en mini-ferie eller langhelg.

Prisene dobles

Også SAS bekrefter at kunder booker billetter til juleferien noe tidligere enn i fjor.

- Vi flyr for fullt i jule- og nyttårshelgene, men det er per nå ikke satt inn ekstra fly. Vi forventer at 22. desember blir den travleste reisedagen før jul, siden man da får en ekstra dag før julaften som i år faller på en søndag. Erfaringsmessig vil det også tredje juledag og dagen før nyttårsaften være mye reiseaktivitet, sier pressesjef Tonje Sund.

- Siden jula kommer på en velkjent dato, begynner mange å bestille allerede etter sommerferien. Dette gjelder på rutene med høyest etterspørsel for å sikre at de kan reise på de mest populære dagene til best mulig pris, sier Sund.

Dersom du kan komme deg av gårde allerede onsdag før julaften er prisene halvparten av det du må ut med på fredag 22. desember.

Også torsdag 21. desember er dyrere enn onsdagen den samme uka. Jo tidligere på dagen du kan reise, jo billigere en billettene.

Tips oss om denne saken

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om reiser i jula og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer