Flyreiser:

Nå haster det

Skal du hjem til jul? Det kan bli trøbbel

UTSOLGT: Flere avganger med SAS og Norwegian før jul er utsolgt. Foto: Odd Roar Lange
UTSOLGT: Flere avganger med SAS og Norwegian før jul er utsolgt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har planlagt jula i månedsvis allerede og sørget for at nødvendige flybilletter til julereisen var på plass i god tid før høsten satte inn. De kan anse seg som høstens billettvinnere. For utover høsten og inn i julemåneden har prisene steget kraftig.

Reisende som har måtte vente med å bestille helt til i siste liten, kommer til å gå på en real prissmell. For minst én ting har disse siste flybillettbestillerne til felles: De må punge ut med en solid pott penger for å få billett dersom de må reise en av de tre siste dagene før julaften.

Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Sjokket

Noen må kanskje vente med å reise til etter arbeidstidas slutt torsdag eller fredag. For noen av disse kan hjemreisene bli et økonomisk mareritt. Hvis de i det hele tatt finner ledige billetter dit de skal.

For i tillegg til prissjokket kan de kommet til å oppdage at flybilletter til flere aktuelle avganger og dager allerede er utsolgt.

- Priser er ikke noe vi kan kommentere i detalj. Prisene er dynamiske og avhenger av tilbud og etterspørsel, sier senior kommunikasjonsmedarbeider Eline Hyggen Skari i Norwegian til DinSide.

DinSide har sjekket prisene med SAS og Norwegian fra Oslo til noen av de største byene de siste dagene fram til jul, sett at du må reise etter at arbeidsdagen er over.

Husk bagasje

De aller billigste billettene, som ikke inkluderer bagasje utover en enkel håndveske/liten bag er neppe aktuell for mange når det gjelder hjemreise til jul. Vi har derfor sjekket prisene på direktereiser seint på ettermiddag eller om kvelden torsdag og fredag, der billetten inkluderer en innsjekket bagasje.

Dette koster det nå

Flyselskap Reisedag Reisemål Pris
SASTorsdagTromsøUtsolgt
SASFredagTromsø4399
SASLørdagTromsø3469
SASTorsdagTrondheim2769
SASFredagTrondheim2568
SASLørdagTrondheim1819
SASTorsdagBergen2769
SASFredagBergen1819
SASLørdagBergen2769
SASTorsdagStavanger2169
SASFredagStavanger2969
SASLørdagStavanger3699
SASTorsdagÅlesundUtsolgt
SASFredagÅlesundUtsolgt
SASLørdagÅlesundUtsolgt
NorwegianTorsdagTromsø4299
NorwegianFredagTromsøUtsolgt
NorwegianLørdagTromsø4299
NorwegianTorsdagTrondheim2769
NorwegianFredagTrondheim2169
NorwegianLørdagTrondheim1569
NorwegianTorsdagBergen1769
NorwegianFredagBergen1769
NorwegianLørdagBergen1769
NorwegianTorsdagStavanger1569
NorwegianFredagStavanger1769
NorwegianLørdagStavanger1669
NorwegianTorsdagÅlesund2579
NorwegianFredagÅlesundUtsolgt
NorwegianLørdagÅlesund2979

Prisene er innhentet 18. desember og gjelder 1 voksen med innsjekket bagasje, avreise etter arbeidstid torsdag og fredag.

Øker tilbudet og prisen

- Det er fortsatt ledige plasser, men de mest populære avgangene har vært fulle eller nær fulle en god stund allerede. Mange skal reise for å besøke familie og venner i løpet av juledagene, og da blir det større press enn ellers i året, sier pressesjef Tonje Sund i SAS og fortsetter;

- Vi har omtrent samme kapasitet for julen i år som i fjor, men vi har lagt til ekstra kapasitet til Trondheim og til Tromsø fra Oslo. Samtidig ser vi en trend der man i år har bestilt billetter til juleferien noe tidligere enn i fjor. 22. desember ser ut til å bli den travleste reisedagen før jul, og erfaringsmessig vil også tredje juledag og dagen før nyttårsaften bli travle reisedager.

Hva gjelder pris, kan vi av konkurransemessige årsaker ikke gå i detalj på dette, men det er alltid slik at de billigste billettene går først. Så ved høytider som jul, der datoene er godt kjent, så vil de rimeligste alternativene være bortbestilt en stund i forkant, sier Sund.

Travle dager

- I jule- og nyttårshelga er det travelt om bord på våre fly, mange skal hjem til julefeiring, mens andre vil tilbringe disse fridagene på en solseng under en palme i varmere strøk. Uansett reisemål er det ofte slik at de rimeligste billettene er de som selges først, sier Eline Hyggen Skari.

REISERUSH: Senior kommunikasjonsmedarbeider i Norwegian, Eline Hyggen Skari. Foto: Odd Roar Lange
REISERUSH: Senior kommunikasjonsmedarbeider i Norwegian, Eline Hyggen Skari. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- For de travleste tidene på året, som gjerne følger skolens ferier, anbefaler vi å booke flyreisen så snart som mulig fordi vi vet at det kan bli utsolgt på enkelte avganger og datoer. Vi har økt antall flyginger på noen ruter vi vet er spesielt populære både innenlands og utenlands i den perioden vi er inne i nå, sier Hyggen Skari.

- Flere avreiser er utsolgt før jul?

- I perioden fra 15. desember til 6. januar har vi økt i antall avganger mellom flere byer både innen- og utenriks. I Norge er det rutene mellom Oslo og Evenes, Tromsø, Kirkenes og Bergen som er forsterket med flere flyginger, og hvor vi forventer og ser at det vil bli mange reisende.

Er din julereise av det kostbare slaget?

Er din julereise av det kostbare slaget?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om de kostbare julereisene og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart