- Nå kan jeg dø lykkelig

Britisk kjendis ser nordlyset.

En tårevåt og rørt Joanna Lumley får oppleve nordlys for første gang.  Foto: Kjetil Skogli/Takeaway Media
En tårevåt og rørt Joanna Lumley får oppleve nordlys for første gang. Foto: Kjetil Skogli/Takeaway Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele 5,9 millioner britiske seere satt klistret foran TV-skjermene i begynnelsen av september for å se BBCs reisedokumentar Land of The Northern Lights med Joanna Lumley. Den renomerte skuespilleren, som i Norge er mest kjent fra den britiske komedieserien Absolutt Fabelaktig (Absolutely Fabulous), hadde drømt om å få oppleve nordlyset hele sitt liv, og ble slettes ikke skuffet da hun tok turen til Nord-Norge.

Følelsesladet
Informasjonsmedarbeider i Visit Tromsø, Knut Hansvold, var med på filmingen av dokumentaren, som viser en følelsesladet Joanna Lumley idet hun opplever nordlyset; et bølgende lys av former og farger i nattehimmelen. Lumley blir rørt til tårer, og forteller seerne at hun kan dø lykkelig etter å ha opplevd fenomenet.

Se klippet her:

Merk - kvaliteten er litt dårlig, da det er noen som har filmet tv-skjermen med håndholdt kamera.Hansvold forteller at teamet hadde planlagt hele turen svært nøye. De dro til det tørreste området i Nord-Europa i begynnelsen av mars, da har man nemlig størst sjanse for å se nordlyset. Opptakene ble gjort to plasser; på grensen mot Finland, og ytterst i Lyngenfjorden.

Joanna Lumley og informasjonsmedarbeider Knut Hansvold fra Visit Tromsø. Foto: Helena Braun, Take Away Media
Joanna Lumley og informasjonsmedarbeider Knut Hansvold fra Visit Tromsø. Foto: Helena Braun, Take Away Media Vis mer


- Det var kalkulert flaks, kan man si. Det er veldig vanskelig å fange nordlyset med videokamera, så det ble også brukt fotoapparat. Det endte opp å bli noen av de beste opptakene som noen gang har blitt gjort av nordlys, selv om det så enda bedre ut i virkeligheten, sier han til DinSide.

- Helt uvirkelig
Hansvold forteller at nordlyset har noe helt uvirkelig over seg, og at folk ofte vitser om at det ikke er mulig når de ser filmer eller bilder av det for første gang.

- Selv om de er informert om nordlyset, har de ofte problemer med å forstå hvordan det virkelig er. Når de får oppleve nordlyset, reagerer de med en enorm glede. Det er på et helt annet plan enn en kulturopplevelse, sier han.

Han sier at den beste tiden å se nordlyset på, er mellom desember og mars. Oktober og november har også nordlys, men det er ofte dårlig vær, mye nedbør og lite snø. De som beregner fire-fem dager i området og som er kveldsaktive (ute mellom 18 og 24), vil mest sannsynligvis oppleve nordlys, ifølge Visit Tromsøs nettsider.

Ifølge Dagbladet.no, har ikke telefonene stått stille hos britiske turoperatører som selger norgesreiser etter at programmet med Joanna Lumley ble sendt. Hurtigrutens salgskontor i London har, for eksempel, hatt en imponerende salgsøkning på 400 prosent i to uker etter programmet ble vist.

Fakta om nordlys:

  • Nordlys er et fenomen som forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt, med store elektriske utlandinger som slynger elektrisk ladede partikler mot jorden. Partiklene danner lys når de kolliderer med gassene i jordas atmosfære.
  • Nordlyset befinner seg i en høyde på mellom 90 og 150 kilometer over bakken, og fenomenet kan observeres på nattehimmelen i et belte rundt de magnetiske polene.
  • Polarlys på den nordlige halvkule kalles aurora borealis (betyr morgenrøden i nord) eller nordlys, mens polarlys på den sørlige halvkule kalles aurora australis eller sørlys.
  • I sentrale og sørlige deler av Skandinavia, samt i Vest-Canada og nordlige Midtvesten i USA ses også av og til nordlys, men ikke på langt nær så ofte som i Nord-Norge. Kilder: Wikipedia og Destonasjontromso.no


  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer