Nå kommer corona-setene

Ny type flyseter skal skape corona-distanse.

HOLD AVSTAND: Midtdeleren ble opprinnelig utviklet for bedre komfort på økonomiklasse, men nå har utvikleren sett muligheter for at denne kan skape avstand i lys av coronaviruset. Setene vil tilbys til flyselskapet i løpet av seinsommeren, sier produsenten til Dinside. Foto: Universal Movement
HOLD AVSTAND: Midtdeleren ble opprinnelig utviklet for bedre komfort på økonomiklasse, men nå har utvikleren sett muligheter for at denne kan skape avstand i lys av coronaviruset. Setene vil tilbys til flyselskapet i løpet av seinsommeren, sier produsenten til Dinside. Foto: Universal Movement Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens diskusjonene går om hvorvidt norske myndigheter skal endre smittevernrådet om at flyselskapene må ha et ledig midtsete mellom flypassasjerene, innenlands flybilletter er enormt dyre og flybransjen er i en dyp økonomisk krise, fortsetter bransjen å tenke løsninger med tanke på hvordan man kan distansere passasjerene om bord.

Et av de ferskeste tilskuddene til løsninger for hvordan man kan sørge for at folk har god avstand om bord, er disse flysetene-skillene som du kan se bilde av her.

Utviklerne og hjernene bak konseptet har nå teamet opp med en flyutstyrsprodusent og er klare for tilby setene til flyselskapene i løpet av sommeren.

Lansert som et komfort-konsept

Ideen er egentlig ikke ny, og ble opprinnelig utviklet for andre formål enn distansering på grunn av coronaviruset. Det ble vist i 2019, før coronaviruset satte inn.

Konseptet ble utviklet på bakgrunn av noe transportselskap så som ettertraktet og ønsket av flypassasjerer: En litt mer privat sfære under flyreisen - og muligheten til å hvile litt bedre sidelengs.

Det er to typer seter: Et for premium økonomiklasse og et for økonomiklasse.

For premiumpassasjerene er det snakk om utfellbare skjermer fra seteryggen, som altså gir den reisende mer privatliv og ikke minst en bedre sideveis støtte - som er mer behagelig på lengre reiser hvor beinplassen er begrenset og man dermed søker sideveis for støtte og hvile.

UTFELBARE VEGGER: Utfellbare sidevegger mot begge setevangene skal gi bedre hvile og mer privatliv for reisende på premium økonomiklasse. Foto: Universal Movement
UTFELBARE VEGGER: Utfellbare sidevegger mot begge setevangene skal gi bedre hvile og mer privatliv for reisende på premium økonomiklasse. Foto: Universal Movement Vis mer

Økonomiklassesetet er egentlig en avstandsdeler som kan installeres på midtsetet på en 3-er rekke, som også skaper mer privatliv, men også der er det en sidevegg som man kan lene seg mot.

ØKONOMIKLASSE: Dette er Interspace Lite, som er førstemann ut av de corona-vennlige seteinstallasjonene. Det er tenkt å kunne installeres på midtsetet eller på setet inn mot midtgangen. Foto: Universal Movement
ØKONOMIKLASSE: Dette er Interspace Lite, som er førstemann ut av de corona-vennlige seteinstallasjonene. Det er tenkt å kunne installeres på midtsetet eller på setet inn mot midtgangen. Foto: Universal Movement Vis mer

Etter hvert som behovet for distansering om bord på flyene har vokst fram, har selskapet bak setene, Universal Movement, sett at dette kan være en løsning nettopp for denne utfordringen.

De har nå teamet opp med et selskap som produserer interiørinstallasjoner for flyindustrien, Safran, og er snart klare for å tilby setedelerne til flyselskapene. Først ute er setedeleren for økonomiklasse, «Interspace Lite».

- Ja, Universal Movement og Safran planlegger å gjøre setet kalt Interspace Lite tilgjengelig for flyselskapene i løpet av seinsommeren, etterfulgt av de øvrige setene etterhvert, sier Jaime Wright, seniorrådgiver i TDC PR, på vegne av selskapene, til Dinside.

- Ikke bærekraftig med tomme midtseter

John Eckhoff, pressesjef i SAS i Norge, sier til Dinside at det har kommet flere liknende forslag under pandemien, men at både EASA og ICAO anbefaler munnbind framfor tomme midtseter.

- Ved å bruke patentet du viser til nedenfor, vil hvert tredje sete måtte stå tomt. Det er ikke kommersielt bærekraftig for flyselskapene – og per i dag kjenner jeg bare til at det er Norge som har en anbefaling om tomme midtseter, sier Eckhoff.

SAS er eneste norske flyselskap som foreløpig har innført krav om munnbind for passasjerer på sine flyginger. Norwegian og Widerøe sier at de forholder seg til rådene fra helsemyndighetene og smittevernveilederen for luftfart, som foreløpig ikke anbefaler bruk av munnbind. Dette er imidlertid under ny behandling.

- Vi er i tett dialog med myndighetene om denne særnorske ordningen, og håper at den kan oppheves så snart som mulig for å sikre like konkurransevilkår og gradvis overgang til en mer normal situasjon, sier pressesjefen videre.

Det er heller ikke aktuelt for Norwegian å vurdere dette setekonseptet nå:

- Dette er ikke noe vi har tatt stilling til. Vi ønsker å benytte oss av midtsetene for å kunne fly lønnsomt og avventer oppdatert anbefaling fra norske myndigheter, sier Christer Baardsen, presseansvarlig i Norwegian, til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer