Nå kommer de

Det koster deg 50 000 kroner.

Kjenner du en spesiell søtlukt i boligen, kan det være et dårlig tegn. Video: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet TV. Foto: Norsk Hussopp Forsikring / Privat. Vis mer
Publisert

Har du vært på ferie i sommer? Da bør du kanskje ta en ekstra sjekk i boligen din. Mange har nemlig fått med seg veggedyr og skjeggkre hjem, uten å være klar over det.

Og nå kommer de fram.

I fjor ble 7298 tilfeller med skjeggkre oppdaget i Norge, mens det var 2285 saker med veggedyr. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Ettersom reiseaktiviteten har tatt seg opp igjen etter pandemien har også antallet skadedyr av disse to sortene økt.

SKJEGGKRE: De kan være vanskelige å bli kvitt, men én metode er garantert å virke, ifølge ekspert. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Økning

- Det er alltid en økning i antallet saker om veggedyr inn til oss i september og oktober, sier biolog i Norsk Hussopp Forsikring, Ragna Byrkjeland.

- De som ble med hjem i sommer har nå fått noen måneder på å formere seg. Nå er de langt flere enn de var da du pakket ut kofferten og da er de enklere å oppdage, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Også sakene med skjeggkre blir gjerne oppdaget nå når høsten er i gang. Hvert år går tilfellene som meldes ned om sommeren, men det er ikke fordi det er færre smådyr i norske hjem sommerstid.

UØNSKET: Hvis du fikk skjeggkre med deg hjem i sommer dukker de gjerne opp nå. Foto: Norsk Hussopp Forsikring.
UØNSKET: Hvis du fikk skjeggkre med deg hjem i sommer dukker de gjerne opp nå. Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

Lyssky

- Det er rett og slett fordi det er lysere ute om sommeren og skjeggkre er lyssky nattdyr. Så det er ikke færre av dem om sommeren, men vi ser dem ikke så ofte, sier Ragna Byrkjeland.

- Nå som høsten er på vei får en del seg en ugrei overraskelse. Jo tidligere det blir mørkt ute, jo mer sannsynlig er det at du merker dem, sier Øystein Øren.

Slik blir du kvitt dem

Det kan være vanskelig å vite hvor du skal begynne hvis du skal bekjempe småkrypene alene. Det kan også bli dyrt. En god reise- eller innboforsikring kan hjelpe deg med problemene.

- Vi har en ny metode for å bekjempe skjeggkre som først er kommet inn i en bolig. Den er mye mer effektiv enn den vi hadde før. Vi bekjemper dem med åte som sammen godt renhold blir veldig effektivt. Vi har sett reduksjon i plagene på 90 prosent på 12 uker, i rekkehus, næringslokaler og boligblokker, sier Ragna Byrkjeland i Norsk Hussopp Forsikring.

Veggedyr er vanskeligere å bli kvitt og det er dyrt å få hjelp av profesjonelle.

- I snitt koster det mellom 30 000 og 50 000 kroner å bekjempe veggedyr. Jo lenge du venter med behandlingen, jo større blir problemet, sier Byrkjeland.

Tips oss om denne saken

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om veggedyr, skjeggkre eller andre insekter og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer