Hus og hytte

Nå kommer de

Slik unngår du høstens rådyre skader.

PÅ VEI: Rotter og mus vil inn i varmen. Unngå at det skjer hos deg. Foto: Frende
PÅ VEI: Rotter og mus vil inn i varmen. Unngå at det skjer hos deg. Foto: Frende Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når høsten starter for alvor vil mange hytteeiere få et ublidt møte med naturkreftene, og mange har allerede fått kjenne på herjingene etter uværet «Hans».

Nå slår forsikringsselskapene alarm, og ber hytteeierne ta grep før de høsten gjør enda større skade på norske hytter og fritidsboliger.

PAPPVIN: Er du i tvil om den åpnede pappvinen du har i kjøleskapet eller på benken fortsatt kan drikkes? Her får du svaret! Video: Berit B. Njarga / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Kostbare skader

Ifølge Finans Norge ble det utbetalt 835 millioner kroner etter skader på hytter i fjor. Dette fordeler seg på denne måten:

  1. Vannskader: 5664 (kostet 303 millioner kroner)
  2. Kaskoskader: 5613 (kostet 100 millioner kroner)
  3. Brann: 2234 (kostet 342 millioner kroner)
  4. Rettshjelp: 1698 (kostet 57 millioner kroner)
  5. Innbrudd: 1057 (kostet 33 millioner kroner) (Kilde Finans Norge)

- Snittet øker for tredje året på rad. I fjor var det på 48 696 kroner per skade. Det var nesten 19 000 hytteskader og til sammen kostet de mer enn 920 millioner kroner, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.

ADVARER: Øystein Øren, produktsjef hytte i Frende Forsikring advarer mot de vanligste høst- og vinterskadene. Foto: Frende
ADVARER: Øystein Øren, produktsjef hytte i Frende Forsikring advarer mot de vanligste høst- og vinterskadene. Foto: Frende Vis mer

Nå kommer den

- Jeg er spent på hvor mange store høststormer vi får i år. Det har mye å si for mengden vann- og kaskoskader. I fjor var nesten seks av ti hytteskader en av disse to typene.

Kaskoskader om høsten er typisk knekte takrenner, ødelagte taksteiner eller knuste vinduer.

Håper mange har lært

- Manglende vedlikehold av hytter er skyld i mange skader hver eneste høst. Gjør arbeidet nå, så slipper du å uroe deg når værmeldingene kommer om mye vind og vann, forteller han og fortsetter:

- Jeg håper mange lærte seg noen enkle skadeforebyggende triks da uværet «Hans» herjet i august. Mange blir overrasket over hvor små ting som kunne forhindret skaden de har fått.

NEI TAKK: Du vil helst ikke ha disse innomhus i høst. Foto: Pixabay
NEI TAKK: Du vil helst ikke ha disse innomhus i høst. Foto: Pixabay Vis mer

De typiske høstskadene

Foruten regn og ving forventes det en høst der kulde, rotter og mus blir de største truslene som hytta må sikres mot.

- Dette er tida for å gjøre høstens dugnad. Tett hull så skadedyrene ikke kommer inn og sørg for at rørene ikke ligger dårlig beskyttet når kulda kommer. Det er for seint å kaste seg i bilen når høststormen allerede hamrer på døra, sier Øren.

Nabohjelpen

Han anbefaler å avtale med hyttenaboene at dere holder et lite øye med hverandres eiendommer i perioder med mye vær, for da slipper skaden å ligge uoppdaget til neste gang du er innom.

UTEN BATTERI: Røykvarslere virker dårlig uten batteri. Foto: Frende
UTEN BATTERI: Røykvarslere virker dårlig uten batteri. Foto: Frende Vis mer

- Brannskader var den dyreste skadetypen på norske hytter i fjor. Det beste tipset for å sikre seg mot det er å trekke ut unødvendige kontakter når du drar fra hytta og sikre den mot lynnedslag, sier produktsjefen.

I tillegg anbefaler han å ha gode rutiner for å slå av elektriske apparater når du drar hjem fra hytta.

- Du bør også bruke noen minutter i høst på å sikre at du har godt og riktig brannslukkingsutstyr, og ha gjerne brannøvelse med familien slik at alle vet hva de skal gjøre hvis noe skjer når dere er der, avslutter han.

Har du et hyttetips til meg?

Har du et hyttetips til meg?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om hytter og fritidsbolig og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer