Nå kommer nye pass og ID-kort

Nasjonalt ID-kort skal komme i november, sier politiet.

KOMMER SNART: Snart kan du bestille deg både nasjonalt ID-kort og nytt pass. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Veien har vært lang for nasjonale ID-kort i Norge, men nå lover politiet at både ID-kort og nye pass skal komme i løpet av høsten, som lovet tidligere i år.

- Arbeidet med nye pass og nasjonalt ID-kort er i rute. Nye pass kommer etter planen i oktober og nasjonalt ID-kort i november, sier Kjetil Havn i Politidirektoratet til Dinside.

Han understreker imidlertid at de ikke helt kan utelukke forsinkelser:

- Vi kan ikke utelukke at koronapandemien som påvirker hele samfunnet, også kan påvirke lanseringstidspunktet for nye pass og nasjonalt ID-kort. Dette kommer vi i så fall tilbake til, legger han til.

Veldig forsinket

Frivillig ID-kort for reiser i Schengen-området ble først foreslått i 2007. Etter planen skulle det være mulig for nordmenn å få ID-kort 1. januar 2013, men slik gikk det ikke.

I 2012 meldte Justisdepartementet at prosjektet ville bli forsinket, på grunn av manglende finansiering. Den gang skisserte de at ny dato for ferdigstillelse kunne bli i 2015. Men siden den gang har det blitt utsatt gang på gang.

Våren 2017 ble 1. april 2018 satt som dato for lansering av ID-kort. Så ble dette flyttet til høsten 2018. Og videre ble det utsatt til 2019, så 2020.

Her kommer det

Havn sier til Dinside at nye pass og ID-kort vil rulles ut i hele landet samtidig. Og rutinene rundt bestilling av ID-kort vil bli de samme som de for bestilling av pass.

- Publikum vil kunne bestille time på politiet.no for å søke om nasjonalt ID-kort, på samme måte som pass. Man vil kunne søke om nasjonalt ID-kort på alle pass- og ID-kontorer i Norge, sier Havn.

SLIK SER DET UT: Fra oktober kan man få nasjonalt ID-kort. Foto: Politiet
SLIK SER DET UT: Fra oktober kan man få nasjonalt ID-kort. Foto: Politiet Vis mer

Dette koster det

I utgangspunktet var det sagt at produksjonen av ID-kort skulle være billigere enn pass. Men nå er det klart at du må betale det samme for pass og ID-kort.

- Priser på pass og ID-kort ved lansering ble besluttet i statsbudsjettet for 2020. Gebyret for pass ble justert 1. januar til 570 kroner og vil være det samme ved lansering av nye pass. ID-kort vil koste det samme som pass, forteller Havn.

Men legg merke til muligheten for rabatt:

- Det vil være rabatt for barn, samt rabatt dersom en søker om pass og ID-kort samtidig, forteller Havn til Dinside.

Prisen for pass for barn er 342 kroner.

Du må ikke bytte ut det gamle passet selv om det kommer et nytt. Havn understreker at det gamle passet fremdeles vil være gyldig i gyldighetsperioden angitt på passet.

- Selv om det kommer et nytt pass, er det ikke nødvendig for de som har et gyldig pass å søke om et nytt. Dagens pass er gyldig til utløpsdato, og er et godt og sikkert reisedokument. Vi anbefaler at de som har behov for et nytt pass, bestiller time som vanlig, og ikke venter med å søke til det nye passet kommer, sier Havn.

Her gjelder det

Det er frivillig om du ønsker å anskaffe deg et nasjonalt ID-kort. Det skal kunne brukes som reisedokument og identifikasjon innenfor hele EØS-området, slik at du først behøver pass dersom du skal reise utenfor EØS.

ID-kortene skal i utgangspunktet også fungere i automatisk passkontroll, har politiet tidligere uttalt til Dinside.

Det nye ID-kortet vil også gi en bedre sikkerhet ved legitimering, i stedet for bankkortene som kan brukes i dag. Det er også håp om at det kan gjøre problemene med identitetstyverier mindre.

Det vil også kunne utstedes nasjonale ID-kort uten reiserett, som kan utstedes for eksempel til mindreårige mellom 13 og 18 år som ikke har med seg samtykke fra foresatt, eller til andre som av ulike årsaker ikke oppfyller vilkårene for et reisedokument.

Mindreårige vil likevel kunne bli nødt til å ha med en foresatt for å få utstedt ID-kortet for at politiet skal kunne gjøre en fullverdig vurdering av om identiteten er godt nok bevist.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer