Nå kommer SJ for fullt i Norge

Svenske SJ har fått kontrakten om å drive togtrafikken på Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen og Saltenpendelen.

TOG I NORGE: Svenske SJ vant anbudet på syv togstrekninger i Norge. Foto: SJ
TOG I NORGE: Svenske SJ vant anbudet på syv togstrekninger i Norge. Foto: SJ Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var norske Vy og svenske SJ som var igjen i sluttfasen av konkurransen.

– Vi satt igjen med to tilbud med svært god kvalitet på tilbudet de ville levere. Det var ekstremt liten forskjell på kvaliteten, men en del forskjell på prisen, sa jernbanedirektør Kirsti Slotsvik da hun presenterte avgjørelsen.

I Norge har SJ etablert seg med datterselskapet SJ Norge.

Avtalen om togtrafikken i trafikkpakke 2 gjelder fra sommeren 2020 og åtte år fremover, med opsjon på to års forlengelse. SJ Norge vil leie togsett av Norske Tog. Vy-ansatte vil få tilbud om overføring og til samme lønns- og arbeidsvilkår som i dag.

Du vil fortsatt kunne kjøpe togbilletter gjennom Entur på nett eller mobil.

Minimumskrav fra Jernbanedirektoratet:

Som oppdragsgiver har Jernbanedirektoratet satt minimumskrav til kundetilbudet på de enkelte strekningene som f.eks frekvens og antall avganger, hvor tog skal stoppe og hva en togbillett maksimalt skal koste. Minimumskravene skal sikre at togtilbudet blir minst like godt som i dag.

«For å sikre kundenes mulighet til å kunne kjøpe billett til alle togavganger i Norge, uavhengig av hvilken togoperatør som betjener den aktuelle strekningen, inngår alle togoperatører obligatorisk avtale med Entur AS», opplyser Jernbanedirektoratet i en pressemelding.

Les mer om togtilbudet nederst i saken.

Pris avgjørende

– Det gjennomsnittlige årlige vederlaget SJ Norge skal ha for å drive trafikken som inngår i denne trafikkpakken, utgjør i størrelsesorden en femdel av hva trafikken drives for i dag. Vy Tog leverte også et pristilbud som var betydelig lavere enn hva trafikken drives for i dag, men vesentlig høyere enn tilbudet fra SJ Norge. Til slutt ble derfor pristilbudet for å drive trafikken i ti og et halvt år avgjørende, opplyser Jernbanedirektoratet.

SJ Norges planer:

  • Modernisere serveringstilbudet om bord
  • Oppgradere interiør
  • Forbedre mobil- og internettdekning
  • Etablere lounger for SJ-reisende
  • Montere hjertestartere på alle tog
  • Øke kapasitet på Dovrebanen i helgene
  • Legge til rette for tilgjengelig reservepersonell i Oslo og Trondheim
  • Reservetog i Bodø og Trondheim
  • Gjenåpne verksted i Bodø
  • Etablere trafikkledelse i Trondheim

Mens kvalitet var vektet 60 prosent og pris vektet 40 prosent i konkurransen om den første trafikkpakken med blant annet Sørlandsbanen, er vektingen endret til 50 prosent pris, 45 prosent kvalitet og 5 prosent oppdragsforståelse i konkurransen om Trafikkpakke Nord. I konkurransegrunnlaget for pakken blir kvaliteten på tilbudet først sikret gjennom flere minstekrav.

Tre tilbydere deltok

Det har vært kjent at Vy og SJ Norge har levert tilbud i anbudskonkurransen, og at Hongkong-selskapet MTR, tyske Arriva, franske Keolis, britiske Go-Ahead og svenske Nobina var prekvalifisert i konkurransen, som betyr at selskapene kunne motta konkurransegrunnlaget og deretter eventuelt delta. Jernbanedirektoratet opplyser nå at det var tre tilbydere som deltok i konkurransen.

Flere har spekulert på om Trafikkpakke Nord 2 er en mindre interessant strekning fordi banene trafikkerer mer grisgrendte strøk, det kjøres både elektriske og dieseldrevne lokomotiv, og siden konkurransen fra fly er større enn på Sørlandsbanen.

Skuffelse hos Vy

Jernbanedirektoratet forsikrer om at ansatte som flyttes over fra Vy til SJ, beholder dagens lønns- og arbeidsvilkår.

Vy er naturlig nok skuffet over å ha tapt konkurransen.

– Vi gratulerer SJ med seieren. Samtidig må jeg innrømme at vi er svært skuffet, dette betyr at vi fra neste sommer mister sju viktige strekninger med lange tradisjoner og stolthet, drevet av flotte ansatte med stort engasjement for kundene og for strekningene de kjører på, sier konserndirektør for tog i Vy, Arne Fosen.

Dette er andre gang at Vy taper en anbudskonkurransen om de norske jernbanestrekningene. Britiske Go Ahead overtar Sørlandsbanen i desember.

Skuffet opposisjon

Konkurranseutsettingen av de norske togstrekningene er omstridt, og har møtt kraftig motstand fra opposisjonen.

– Vår felles jernbane skal bort, og nå tar regjeringen et stort jafs. Regjeringens politikk for å splitte opp og privatisere norsk jernbane er i ferd med å bli virkelighet, sier transportpolitisk talsperson Sverre Myrli i Arbeiderpartiet etter at avgjørelsen er kjent.

SV-leder Audun Lysbakken er heller ikke særlig begeistret.

– Dette er byråkratisk pengesløseri og viser hvor totalt meningsløs jernbanereformen er. Regjeringen har sløst bort svære summer på å bytte ut ett statseid selskap med et annet. Hvis et statseid selskap skal kjøre på jernbanen i Norge, bør det være den norske staten som eier det, ikke den svenske, sier han.

Fakta om trafikkpakke nord:

* Svenske SJ er tildelt kontrakten for å drive sju togstrekninger gjennom den såkalte «trafikkpakke nord». Selskapet er heleid av den svenske stat og er etablert i Norge gjennom datterselskapet SJ Norge.

* Dette er andre runde av konkurranseutsetting av togtrafikken i Norge.

* Trafikkpakke nord omfatter Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen og Meråkerbanen.

* Den valgte trafikkoperatøren får kontrakt for en periode på inntil ti og et halvt år og skal starte opp trafikken fra juni 2020.

* I konkurransegrunnlaget legges det til grunn at trafikken på disse banene minst skal videreføres på dagens nivå. I tillegg omfatter det flere opsjoner, som tilbyderne har prissatt i sine tilbud.

* I anbudskonkurransen om trafikkpakke nord vektes pris 50–60 prosent, kvalitet 35–45 prosent og oppdragsforståelse 5 prosent. I konkurransen om trafikkpakke 1 sør ble kvalitet vektet 60 prosent og pris 40 prosent.

Trafikkpakke nord omfatter disse strekningene:

* Dovrebanen (Eidsvoll til Trondheim): 549 km, 26 ukentlige avganger.

* Raumabanen (Dombås til Åndalsnes): 115 km, 25 ukentlige avganger.

* Rørosbanen (Hamar til Støren via Røros): 382 km, 43 ukentlige avganger.

* Trønderbanen (Lokaltogtilbudet i Trøndelag) 164 km, 163 ukentlige avganger.

* Meråkerbanen (Trondheim-Meråker-Storlien i Sverige): 71 km, 14 ukentlige avganger.

* Nordlandsbanen (Trondheim til Bodø): 726 km, 32 ukentlige avganger.

* Saltenpendelen (Lokaltogtilbud som betjener Bodø, Fauske og Saltdal): 81 km, 37 ukentlige avganger.

Saken oppdateres ...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer