Skiferie:

Nå koster dette penger

Tar betalt for at du skal få gå langrenn.

KOSTER PENGER: Det koster å lage gode skiløyper. Nå vil løypelagerne ha betalt for bruken. Foto: Foto: Ida Marie Hagen
KOSTER PENGER: Det koster å lage gode skiløyper. Nå vil løypelagerne ha betalt for bruken. Foto: Foto: Ida Marie Hagen Vis mer
Publisert

Trodde du at det bare var alpintdestinasjonene som vil ha betalt for at du kjører i skiløypene? Nå ønsker også flere av langrennsdestinasjonene i Norge å ta betaling for skituren din.

Fjorårets snø

Endelig er det mulig å gå på langrenn flere steder i landet, men det er ikke sikkert at det er helt gratis. Flere av skidestinasjonene ønsker nemlig at du betaler en dagsavgift for å kunne bruke skiløypene tidlig i sesongen.

På langrennsarenaen Trysilfjellet Arena er det blitt produsert og lagret snø fra i fjor høst og sist vinter. Den lagrede kunstsnøen blir nå lagt utover for å kunne tilby åpne skiløyper før den naturlige snøen kommer i tilstrekkelige mengder.

- De inntektene vi får fra de som betaler går blant annet til å legge ut snøen og preppe løypene, sier Johan Swärd, daglig leder i Trysilfjell Utmarkslag.

Foreløpig er det flere andre skisteder som har åpnet og tilbyr ivrige skigåere en tidlig start på skisesongen.

BØR VASKES: Har du noen gang vasket dobørsten din? I denne videoen viser vi deg hvordan du bør gjøre det. Video: Julia Muggerud. Vis mer

Prisforskjeller

For å gå på ski én dag på Trysil, koster det 50 kroner for barn under 13 år. For ungdom og voksen koster det 100 kroner for dagspasset. Dette er dyrere enn hva du må betale på Beitostølen.

- Vi har ikke sammenliknet priser med andre skisteder. Den prisen vi har, har vi satt i samarbeid med aktørene som driver Trysil, sier Swärd.

Beitostølen tilbyr en løypeavgift på 75 kroner, til gjengjeld har de ingen barnerabatt.

Ingen tvang

Allikevel legger Swärd til at de verken kan tvingen noen - eller bortvise noen - fra området dersom de ikke vil betale.

- I år har vi satt den tidlige snøperioden fra 30. oktober til 12. desember. Det er i dette tidsrommet vi har satt en avgift for bruken av skiløypen, sier Swärd.

Brukerbetalingen i langrennsanlegg er et omstridt tema i Norge.

Friluftslovens utgangspunkt legger nemlig til rette for at ferdsel i utmark skal være gratis.

Enkelte hytteierforeninger har løypeavgift inkludert i medlemskapet, mens andre legger opp til en frivillig innbetaling.

Brukeravgift

- Allemannsretten står sterkt i Norge. I tillegg er det mange kommuner, klubber og løypelag som ønsker å ha et tilgjengelig gratistilbud som publikum skal kunne bruke, sier Marit Gjerland anleggsrådgiver i Norges Skiforbund.

Allikevel kan anleggseier innføre en brukeravgift til deler av idrettsanlegg eller aktivitetsområder, dersom det finnes høy grad av tilrettelegging.

- Det beste er dersom alle kan bruke langrennsløypene kostnadsfritt. En brukeravgift hever terskelen for bruken, sier Gjerland.

GRATIS BRUK ER BEST: - En brukeravgift hever terskelen for bruken, mener anleggsrådgiver i Norges Skiforbund, Marit Gjerland
GRATIS BRUK ER BEST: - En brukeravgift hever terskelen for bruken, mener anleggsrådgiver i Norges Skiforbund, Marit Gjerland Vis mer

Gratis skiløyper for alle?

På Sjusjøen ved Lillehammer kan du nå gå i en tre og en halv kilometer lang skiløype, uten betaling. Allikevel har de en parkeringsavgift som er med på å dekke utgiftene i tilknytning til kunstsnø, løyper, vedlikehold osv.

Bardufoss har også en åpen skiløype, hvor de ikke krever noen løypeavgift. Løypen er foreløpig kun på litt over to kilometer, ettersom mildværet gjør det vanskelig å ta vare på snøen.

Birkebeineren ski- og skiskytterstadion på Lillehammer har til vanlig fri bruk av skiløyper som alle kan benytte seg av uten betaling. Løypene er foreløpig ikke åpent, på grunn av snømangel.

Skiarena Dagspass barn (under 13 år) Dagspass voksen Sesongavgift Grupper/lag Løypelengde
Beitostølen75 kr75 kr500 kr50 kr5 km
Trysil50 kr100 kr500 kr50 kr (lag over 100 pers)6,5 km
Dombås75 kr75 krIngen gruppepris3 km

Parkeringsavgift

Også i nabolandet vårt Sverige finnes det idag flere steder som tar betalt for langrennsturen.

Driftsbudsjettet mellom klubber og anlegg er ulike fra sted til sted.

Noen er avhengig av å ta betalt for å få dekket driftsutgiftene sine i Norge.

- Å lage gode skiforhold har en kostnadsside. Noen steder er det satt opp skilt hvor de anmoder om å vippse et beløp for å støtte driften av løypekjøringen, sier Gjerland.

Gjerland legger også til at dersom anlegget har en tilknyttet parkeringsplass kan dette gi en åpning for å ta parkeringsavgift, som igjen kan bidra til finansieringen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer