Reise hjem til Norge:

Nå må alle fylle ut skjemaet

Vaksinert eller ei, rødt eller grønt – nå er reglene endret igjen.

GJELDER ALLE: Også vaksinerte må nå fylle ut innreiseskjema før de ankommer Norge, uavhengig av smittetrykket i landet man kommer fra. Foto: Pål Joakim Pollen
GJELDER ALLE: Også vaksinerte må nå fylle ut innreiseskjema før de ankommer Norge, uavhengig av smittetrykket i landet man kommer fra. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er et blodrødt smittekart over Europa i det vi går inn i årets siste måned, og selv om smittevernstiltakene ble løsnet kraftig tidligere i høst, og mange har bestilt seg reiser og begynt å bevege seg igjen, begynner de nå å strammes noe til igjen for den som har vært utenlands.

Også vaksinerte må registrere seg

Nytt fra i dag, 26. november, er nemlig at alle som ankommer Norge og er over 16 år er nødt til å fylle ut innreiseskjemaet.

Det har tidligere kun vært nødvendig for dem som ikke har vært fullvaksinerte og som har kommet fra et land med høyt smittetrykk.

Altså, om du er vaksinert eller ei: Drar du på ferie eller på en handletur rett over svenskegrensa, må du fylle inn innreiseskjemaet før du ankommer Norge igjen. Skjemaet for innreise finner du på reg.entrynorway.no, og du må logge på med ID-porten, altså BankID og lignende løsninger.

Kvitteringen du får etter å ha fylt ut skjemaet, kan du bli nødt til å vise til politiet dersom det er kontroll.

For deg som er fullvaksinert (eller har hatt covid-19) og kan dokumentere det med koronasertifikat, trenger du ikke å tenke på mer enn innreiseskjemaet om du skal tilbake til Norge.

Ikke-vaksinerte må ha negativ test

Kan du ikke dokumentere at du er fullvaksinert (eller har vært smittet), og du er over 18 år, må du i tillegg ha dokumentasjon på negativ test (PCR eller hurtigtest) som er tatt tidligst 24 timer før ankomst Norge. I tillegg må du teste deg ved grenseovergangen - er ikke testsenteret åpent, plikter du å teste deg ved en offentlig teststasjon i løpet av 24 timer.

Ovennevnte gjelder uansett farge på landet eller regionen du kommer fra. Dersom man ikke følger disse reglene, risikerer man bøter.

Kommer du fra et område som er rødt, mørkerødt eller grått, må du også i karantene når du kommer hjem. Karantene varer i utgangspunktet i 10 døgn, men du kan ta en test tidligst tre døgn etter ankomst og avslutte karantenen om den er negativ.

Mildere regler for barn

For deg som er 16-18 år og ikke har gyldig koronasertifikat, må du altså registrere innreisen din via innreiseskjemaet.

Du trenger ikke å teste deg før du ankommer Norge, men må teste deg ved på grensen, eller innen 24 timer dersom det ikke er noen teststasjon på grenseovergangen. Er du under 18 år slipper du imidlertid innreisekarantene. Helsemyndighetene anbefaler at du tester deg tre døgn etter ankomst.

De under 16 år trenger altså ikke å fylle ut innreiseskjema, de trenger ikke å ta test før de kommer til Norge, og de trenger ikke å gå i karantene etterpå, men de må testes på grensen, eller da på en offentlig teststasjon innen 24 timer dersom det ikke er teststasjon ved grensepasseringen.

La oss til slutt oppsummere det i en tabell, der «vaksinert», for å spare litt på plassen, også omfatter de som kan dokumentere gjennomgått covid-19 sykdom:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer