Nå må du minst ha faktor 15

UV-strålingen er sterk i Sør-Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Hele Sør-Norge er utsatt for høy UV-stråling nå. Det betyr at norgesturister og utesittere må passe ekstra godt på. Bruk minst solfaktor 15, er rådet fra Statens Strålevern, og smør på ofte og rikelig.

Solkremrådene: Ikke gå i smørings-fella

UV-indeksen ligger på over seks i store deler av Sør-Norge. Det er høyere enn normalt på denne tiden av året. UV-indeks på seks til sju er definert hos Statens Strålevern som sterk UV-stråling der hud og øyne krever beskyttelse, og du bør ta pauser fra solen mellom 12 og 15.

Oppholder du deg ved eller på vannet, er strålingen ennå sterkere på grunn av refleksjonen fra vannflaten.

Folk får faktorsjokk: Trenger mye sterkere faktor enn du tror

Glem ikke øynene


Det er ikke bare huden som er utsatt i solen. Øynene bør også beskyttes. Statens Strålevern anbefaler solbriller og hodeplagg, samt at du bruker tynne, fargede klær som beskyttelse i tillegg til høy faktor.

Her gjør du et solbrillekupp

Merk at solbriller beskytter mot øyeskader som snøblindhet og grå stær, og at billige briller beskytter like bra som dyre.

Pass småtassene

Barn skal ikke sole seg, og det er spesielt viktig å passe på de under ett. Tynne, fargede sommerklær og solhatt er å anbefale, samt opphold i skyggen.

Lurer du på hvor sterk strålingen er, kan du bestille UV-varsling på SMS eller epost.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer