Kansellert reise:

Nå ryker drømmeferien

Dette er rettighetene når charterferien kanselleres.

Drømmer må utsettes: Nordmenn setter sydenturer på vent. Samtidig kan de glede seg over at prisen på norgesferie snart synker. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Drømmer må utsettes: Nordmenn setter sydenturer på vent. Samtidig kan de glede seg over at prisen på norgesferie snart synker. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smittesituasjonen ved en rekke populære destinasjoner rundt Middelhavet er i ferd med å bli til et mareritt for reiselivsbransjen. Det som skulle være trygge og grønne reisemål er blitt til mørkerøde coronadestinasjoner.

Billigere i Norge

Og de som hadde planlagt en rimelig og etterlengtet sensommerferie til de greske øyer må legge nye ferieplaner. For mange av dem vil en ferietur i Norge være et godt og attraktivt alternativ. I alle fall dersom vi snakker om «valuta for pengene». Der prisene i Sommer-Norge har ligget 30 prosent høyere enn rekordsommeren i fjor, er prisene nå kraftig på retur.

Og det er mulig å gjøre et feriekupp på hjemmebane. En kjapp prissjekk viser at prisene på overnatting reduseres med 20-50 prosent like etter skolestart i august.

Avlyser

Vanligvis er sensommeren en gyllen anledning til å komme seg til syden for langt lavere pris enn hva barnefamilier må betale i skoleferien.

Men i år glipper denne anledningen for mange. Fordi smittesituasjonen på populære ferieøyer som Kreta og Rhodos utvikler seg i feil retning, og Tui var tidlig ute med å kansellere flere avganger til Kreta. Og når følger de andre selskapene etter.

Neste sommer: Salget av sommerferier til neste år er godt i gang, melder charterselskapene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Neste sommer: Salget av sommerferier til neste år er godt i gang, melder charterselskapene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Nå følger flere etter.

- I daag flyr vi fortsatt til Kreta , Rhodos og Epirus fra Oslo. Flyvninger til Kreta er kanselert fra Torp, Bergen, Stavanger og Tronheim fra og med 21 august og til 4. september. Men vi vurderer fortløpende situasjonen, sier administrerende direktør Erik Haug i Apollo.

Hos reisearrangøren Ving ble det sist fredag klart at de oppsatte turene til Rhodos kanselleres.

- Vi har foreløpig valgt å utsette noen av disse turene til senere i høst, og håper på en bedring i smittesituasjonen, sier sjef for Ving i Norge, Eva Marie-Anne Zakrisson.

BILFERIE: Det er viktig å pakke bilen riktig, Ifølge NAF er usikret bagasje ofte årsaken til alvorlige personskader i trafikkulykker. Video: NAF Vis mer

Det er både smitteøkningen på reisemålene, og innstramming av reglene for innreise til Norge som er årsaken til endringene.

- Det er mange som vegrer seg for å bestille turer akkurat nå. Det skyldes nok en kombinasjon av at det har vært gode solforhold mange steder i Norge i sommer, smitteoppblomstring, skogbranner og at det har vært komplisert for mange å forstå innreisereglene. Vi ser allerede nå et godt salg for neste sommer, så vi får håpe på en bedre sommersesong neste år, sier Zakrisson.

Penger eller verdikort?

- Hvilke rettigheter har de reisende når turer blir kansellert?

- Vi tilbyr pengene tilbake innen sju dager, eller muligheter til å booke om til andre reisemål nå eller senere, eller å få penger tilbake i form av et gavekort med høyere pålydende enn det det har betalt, sier Zakrisson.

Hos Tui, som har sine siste avganger til Kreta den 8. august, er det foreløpig ikke besluttet flere kanselleringer enn de som var klar i forrige uke.

- Vi ser over kapasiteten vår løpende, og mye er avhengig av etterspørselen fremover, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Tui.

Dette har du krav på

Kanselleringer kan komme på kort varsel dersom smittesituasjonen forverrer seg. Da er det smart å kjenne sine rettigheter.

Dersom reiseselskapet kansellerer så skal du ha pengene tilbake senest innen 14 dager. I praksis betales pengene tilbake innen sju dager.

Dersom du velger å ta i mot pengene i form av et verdibrev/gavekort så må du huske at dette er å regne som et usikret krav dersom selskapet skulle gå konkurs.

Du må lese seg opp på bestillingsvilkårene for din reise. Der finner du en full oversikt over hvilke avbestillingsregler som gjelder for din reise.

I hovedsak er det dette som gjelder:

  • Full refusjon dersom du avbestiller mer enn 60 dager før avreise.
  • Avbestilling innen fjorten dager før avreise = Du får pengene tilbake, minus depositum.
  • Du kan endre bestillingen f.eks. til et senere tidspunkt/nytt sted én gang kostnadsfritt uten å miste pengene dine.
  • Avbestilling som du gjør senere enn 14 dager = da er pengene tapt.
  • Dersom avbestillingen skyldes akutt sykdom kan du få penger tilbake fra reiseforsikringen også når du avbestiller senere enn 14 dager før avreise. Den dekker imidlertid ikke at du er bekymret for coronasituasjonen.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer