Reiseråd og røde land

Nå stenges all grensehandel

Med de siste reiserådene fra Utenriksdepartementet (UD), blir alle land i Europa røde - unntatt Finland og Sverige. Men det er igjen rødt lys for all grensehandel.

«STENGT» FOR GRENSEHANDELEN: Når flere svenske regioner nå blir røde på UDs reisekart, betyr det rødt lys for grensehandelen. Kun en region i Sverige er gul fra midnatt natt til lørdag 10. oktober: Kalmar, som ligger på østkysten av Sverige. Grensehandel i Töcksfors, som avbildet, blir dermed omfattet av 10 dagers innreisekarantene - noe som for manges del kan bety at dette er «stengt» område. Foto: Kristin Sørdal
«STENGT» FOR GRENSEHANDELEN: Når flere svenske regioner nå blir røde på UDs reisekart, betyr det rødt lys for grensehandelen. Kun en region i Sverige er gul fra midnatt natt til lørdag 10. oktober: Kalmar, som ligger på østkysten av Sverige. Grensehandel i Töcksfors, som avbildet, blir dermed omfattet av 10 dagers innreisekarantene - noe som for manges del kan bety at dette er «stengt» område. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av høsten har flere og flere land i Europa blitt røde i reiserådene fra myndighetene - som blant annet betyr at du må i innreisekarantene ved retur.

Med endringene som kom 1. oktober - og de siste endringene som nå er kommet - er det kun én region i Sverige og flere regioner i Finland, som er gule.

Resten av Europa blir blodrødt.

De nye reiserådene gjelder fra midnatt natt til lørdag 10. oktober.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

«Stopp» for grensehandelen

Fra full stans for alle reiser til Sverige tidligere i coronapandemien, har det i løpet av høsten blitt åpnet litt opp for noen regioner - og blant dem noen svenske grenseregioner.

Det har åpnet for grensehandel - selv om det skal sies at det har vært litt av og på - kanskje spesielt merkbart for Oslo-nære Värmland hvor grensehandelsstedet Töcksfors befinner seg.

Og for Värmland og Töcksfors' del er det nå igjen bommen ned for grensehandel - for dette er en av de svenske regionene blir røde fra midnatt natt til lørdag 10. oktober.

Med de nye reiserådene fra UD, er alle grenseregionene i Sverige røde fra 10. oktober - som betyr at du må i ti dagers innreisekarantene dersom du tar turen over for å handle snus, brus, koteletter eller andre svenskevarer.

Og om du skulle lure på hvor i all verden Kalmar er, den eneste gule regionen i Sverige:

Det ligger på østkysten sør for Stockholm, mot Öland.

Nyhetene om reiseråd

Regjeringen har som vane å følge Folkehelseinstituttets (FHIs) anbefalinger, og det har de også gjort denne gang:

FHI sendte 6. oktober ut følgende anbefaling, som altså nå er tatt til følge og som utgjør de siste oppdateringene i reiserådene fra UD:

  • Det innføres innreisekarantene for Kypros, Liechtenstein og Latvia
  • Også Gotland, Värmland, Västernorrland og Norrbotten, det vil si hele Sverige med unntak av Kalmar, blir rødt.
  • Også to nye sjukvårdsdistrikt i Finland blir røde: Norra Karelen sjukvårdsdistrikt og Vasa sjukvårdsdistrikt.

Fraråder fremdeles alle reiser

Det offisielle reiserådet gjelder uansett:

«Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 15. januar.Det er unntak for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området som tilfredsstiller Folkehelseinstituttets smittekrav. »

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer