Høstferie:

Nå stiger flyprisene

Derfor blir det dyrere å fly.

NYE TIDER: Flybransjen forbereder høyere kostnader, og den regningen må passasjerene ta. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
NYE TIDER: Flybransjen forbereder høyere kostnader, og den regningen må passasjerene ta. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som har kunnet nyte godt av lave flybillettpriser det siste året? Nå er den tida snart over. I alle fall for denne gang.
For nå bekrefter flyselskapene at prisene på billetter kommer til å stige. Årsakene til dette er flere.

Øker momsen

- At prisene i en stund har opplevdes som svært rimelige, henger også sammen med enkelte tiltak som regjeringen innførte under pandemien. At disse tiltakene oppheves, vil påvirke prisene. Dette gjelder blant annet momsen, som fra 1. oktober øker fra seks prosent til 12 prosent. Denne ble som et tiltak redusert i forbindelse med pandemien, sier sier Eline Skari, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian.

Økt reiselyst

Skari beskriver at situasjonen har vært ekstraordinær, og at det har blitt press på kapasitet og pris. Særlig etter gjenåpningen av landet, der det også ble kjent at de globale reiserådet oppheves fra 1. oktober, har selskapet opplevd en eksplosiv økning av bestillinger.

– En tendens vi nå ser er at våre kunder igjen bestiller reiser med litt lengre tidshorisont, og reiselysten – som vi opplever som økende – viser seg i bestillinger for høstferien, samt utover vinteren og inn mot neste sommer, sier Skari.

Prisene stiger: Nordmenns reiselyst øker. Det fører også til høyere priser. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Prisene stiger: Nordmenns reiselyst øker. Det fører også til høyere priser. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Flypassasjeravgiften er planlagt gjeninnført fra 1. januar 2022. Denne ble kuttet i sin helhet som et tiltak i forbindelse med pandemien.

- I tillegg har drivstoffprisene over tid økt. Det er også en faktor vi må ta med i prisbildet, og om utviklingen fortsetter i det samme sporet vil dette også kunne påvirke prisene på flybilletter fremover, sier Eline Skari.

Dette styrer prisene

Prisene på flybilletter styres av tilbud og etterspørsel og er dynamiske. Derfor vil kostnadsnivået for reiser i populære tidsrom, som for eksempel høstferien, juleferien og sommerferien øke noe.

Sånn sett kan det lønne seg å bestille reisen tidlig, og planlegger man i god tid er det større mulighet for å finne billetter til gode priser til de destinasjonene man ønsker å reise til.

- Vi merket en økning i salget da Norge åpnet. Vi offentliggjør ikke i hvilken grad, men vi merket definitivt en økning, sier Catharina Solli, kommunikasjonssjef i Widerøe, som tror den store konkurransen i det norske flymarkedet vil dempe risikoen for en voldsom prisstigning.

Det er fire flyselskaper som tilbyr mange ruter og avganger med mange ledige flyseter.

7 ting som redder deg når flyet er forsinket eller innstilt.

Når bør du kjøpe?

Bestillingsmønsteret gjennom pandemien har de siste månedene vært ulik fra tiden før coronapandemien traff Norge i mars i fjor.

- I den grad nordmenn har skulle fly, så har de bestilt flybilletten tettere opptil avreise enn normalt. Flyselskapene har det siste halvannet året også tilbudt kundene gebyrfri endring av billetter. Generelt gjelder det at jo tidligere en bestiller, jo større sjanse er det at du finner en billig billett. Det er mange spekulasjoner om alle mulig faktorer som potensielt styrer flyprisene, men stort sett går det på tid før avreise, sier Catharina Solli.

Gjettelek

- Under pandemien har det vært fascinerende å følge alle ekspertene som har spådd at prisene skal veldig opp eller veldig ned. Konkurransen i luftfarten både i Norge og internasjonalt er hard, og med fasiten i hånd ser vi at prisnivået er omtrent der vi var før pandemien. Hvordan det vil endre seg i fremover er ren gjettelek, for konkurransen fortsetter og prissettingen på en på en flybillett er dynamisk. Det vil si at de beste kjøpene gjør du vanligvis hvis du er tidlig ute, men du kan gjøre gode kjøp nærmere avgang også, sier John Eckhoff, pressesjef i SAS.

Tidlig ute: Å bestille tidlig er fortsatt det beste tipset for å skaffe seg billige flybilletter. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Tidlig ute: Å bestille tidlig er fortsatt det beste tipset for å skaffe seg billige flybilletter. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Flyr er et nytt flyselskap som skal tilby konkurranse i det norske markedet. Og pris er et virkemiddel for at nye kunder prøver oss og forhåpentligvis kommer tilbake til oss fordi de er fornøyd med den hyggelige servicen om bord. Vi kommenterer generelt ikke rundt våre prisøkninger, sier kommunikasjonsdirektør Anita Svanes i Flyr.

-Prisene er dynamiske og styres av tilbud og etterspørsel i markedet og Flyr har merket økt trafikk etter gjenåpningen. Forrige helg hadde vi en 55 prosent trafikkøkning mot helgen før.

iOS 15 er fullpakket med nye funksjoner, men det er spesielt en funksjon vi liker ekstra godt. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Passasjeravgiften

Fra 1. januar 2022 kommer passasjeravgiften på 77 kroner tilbake dersom ikke politikerne vedtar en forlengelse av fritaket som gjelder nå.

Hos flyselskapene anses en forlengelse av avgiftsfritaket som lite sannsynlig.

Dermed blir det ytterligere et prispåslag på flybillettene fremover.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer