Reiseundersøkelse:

Nå vil vi plutselig hit

Ifølge fersk undersøkelse kommer nordmenn til å reise mye, mye mer i 2022. Dette spår de.

SEILER VIDERE: Østfoldbyene og Hvalerøyene kan vente seg storinnrykk til sommeren. Foto: Odd Roar Lange
SEILER VIDERE: Østfoldbyene og Hvalerøyene kan vente seg storinnrykk til sommeren. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn fortsetter jakten på flotte reisemål i Norge. Og nå viser en ny undersøkelse at det ser ut til å gå mot en ny rekordsommer for norsk reiseliv.

Nordmenns endrede reisevaner fra storbyferier i utlandet og sydenferier langs Middelhavet og over til Norgesferie førte til salgsrekorder for norsk reiseliv sist sommer. Og nå kan rekordene bli slått.

Det viser bransjeorganisasjonen Virkes ferske undersøkelse «Reisepuls 2022» som avslører en rekke av nordmenns ferieplaner for de neste 12 månedene.

NYE REKORDER: Somrene i coronaperioden ble mer enn reddet av nordmenn. Det ble satt nye rekorder flere steder. Nå kan det bli drømmersommer i Gamle Fredrikstad og Cafe Magenta (bildet). Foto: Odd Roar Lange
NYE REKORDER: Somrene i coronaperioden ble mer enn reddet av nordmenn. Det ble satt nye rekorder flere steder. Nå kan det bli drømmersommer i Gamle Fredrikstad og Cafe Magenta (bildet). Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Usikkerhet

Undersøkelsen ble gjennomført før innføringen av de siste omikron-restriksjonene, og må derfor sees i lys av dette.

Undersøkelsen viser en svak økning i antall personer som vil tilbringe flere av feriene i utlandet. Men de nye restriksjonene førte til bråstopp i bestillinger av utenlandsturer. Og fortsetter det slik er det liten sannsynlighet for at nordmenn velger utenlandsferie også i år.

Optimismen snudde

– Høsten 2021 bar preg av en svak optimisme rundt nordmenns utenlandsreiser, men som en konsekvens av restriksjoner og tiltak knyttet til omikronviruset har optimismen snudd, sier kommunikasjonssjef Maria Østerhus Lobo i Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, Virke.

INNEN REKKEVIDDE: Med The Couch Console trenger du ikke reise deg opp av sofaen for å hente det du trenger hele tiden. Foto/Video: Ebite Vis mer

Reisedrømmen lever

Men nordmenn har ikke gitt opp drømmen om utenlandsferie, selv om aktører i reiselivsbransjen melder om full bestillingsstopp på utenlandsreiser etter 13. desember.

– Hva er med på å avgjøre om nordmenn virkelig vil bestille reiser til utlandet i 2022?

– Vi ser at nordmenn ønsker å reise og oppleve utlandet, men at pandemien gjør det vanskelig. Når smittetallene er lavere vil nok flere bestille reiser til populære feriedestinasjoner som Hellas og Spania igjen, sier Østerhus Lobo.

– Gode avbestillingsmuligheter er viktig for oss når vi bestiller reiser. Vi opplever fortsatt situasjonen i dag og fram i tid som såpass usikker at vi vil ha avbestillingsforsikringen i bakhånd.

– Videre er lav smitte i destinasjonslandet. og at de selv har tatt vaksine, med på å øke sannsynligheten for at nordmenn bestiller reiser til utlandet i år.

Karantenekrav ved reisemålet og ved hjemreise, samt krav om bruk av munnbind ved reisemålet, spiller ikke så stor rolle, viser svarene i undersøkelsen.

Nordmenns favoritter

Fjord-Norge og Sørlandet har vært reiselivsvinnere i flere år. De tre Vestlandsfylkene Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland var ifølge Visit Norways ferieundersøkelse for 2021 den store vinneren.

Men nå har nordmenn blinket seg ut nye favoritter for sommeren.

Reisepuls 2022 avdekker at blant de som planlegger reiser i Norge er det Viken fylke som er mest populært.

REISEKLARE NORDMENN: Kommunikasjonssjef i Virke, Maria Østerhus Lobo
REISEKLARE NORDMENN: Kommunikasjonssjef i Virke, Maria Østerhus Lobo Vis mer

Deretter følger Innlandet og Telemark. På de neste plassene kommer Vestland (som tidligere besto av fjordfylkene Hordaland og Sogn og Fjordane) og deretter Oslo.

– Vi jo best på lavfjellsturisme. Vi har kortere avstander og tettere mellom attraksjonene. Vi har bedre vær og en mer tilgjengelig natur, sier reiselivssjef Maya Nielsen i Visit Fredrikstad & Hvaler, som er godt forberedt på turistinnrykket som kan komme.

– Legg ikke ut på langtur uten en plan – og husk å invitere gode venner. La deg inspirere av andres opplevelser, og sørg for at du har god oversikt over utvalget. Lytt til lokalfolk – de har vært ute en sommernatt før, sier en optimistisk reiselivssjef.

Dette skal vi gjøre i ferien

Formålet med norgesferien varierer. Men mange oppgir at de vil bruke ferien til å tilbringe tid sammen med familie og venner. Storbyferie og uteliv kommer lavt på nordmenns ønskeliste. Mens kulturbaserte og naturbaserte opplevelser og aktiviteter scorer høyt.

Og pengene sitter løst hos reiseklare nordmenn.

Norske husholdninger har ifølge reiseundersøkelsen planlagt å bruke 40 150 kroner på feriereiser og ferieopphold i 2022. Dette er en kraftig økning fra 2021 hvor beløpet var 35 350 kroner.

Det ser med andre ord mot lyst ut for norsk reiseliv.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer