Nærkontakt med hai

Hammerhai, hvithai eller hvalhai: Her kan du innlede nærkontakt av første grad.

Bilde fra Sør-Afrika. Fristende møte?
Foto: Britt Jensen Foto: Britt Jensen
Bilde fra Sør-Afrika. Fristende møte?
Foto: Britt Jensen Foto: Britt Jensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å frakte turister ned i dypet for å oppleve nærkontakt med hai av diverse slag er blitt "big business" flere steder i verden. Du kan bli låret ned beskyttet av haisikre bur, eller virkelig gå inn for nærkontakt kun iført behørig dykkerutstyr og svømmeføtter.

Noen gang drømt om å se inn i kjeften på en hai med 3.000 tenner? Her har du muligheten.

Skroll ned for å lese mer om farer og skader.

Fristet?

Har du lyst til å dykke med hai? (Avsluttet)
Ja, men kun hvis jeg sitter beskyttet i et bur(43%) 324
Ja, helst uten bur(33%) 248
Nei, absolutt ikke(24%) 180
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Nærkontakt med hai

 1. Her kan du svømme med hai


Franskmannen Voltaire Cousteau skrev i 1812 noen råd om hvordan man burde oppføre seg dersom man skulle svømme med haier. - Ikke det at noen ville ønske å gjøre dette av egen fri vilje, ifølge forfatteren, men i tilfelle man svømme og man oppdager at vannet er fullt av haier …

Dette var kanskje gjeldende på 1800-tallet, men i år 2000 går turister over hele kloden i vannet frivillig, med håp om å treffe en av disse farlige men fascinerende skapningene.

Skader

Over det siste hundreåret har man ifølge The International Shark Attack File (ISAF) sett en økning i antall "uprovoserte haiangrep". I 2002 registerte man 60 uprovoserte angrep på levende mennesker og 26 provoserte angrep. Provoserte angrep er for eksempel angrep på dykkere i offentlige akvarium eller forsknings-innhegninger, angrep på dykkere som finner det for godt å gripe etter haien eller angrep på fiskere som forsøker å fjerne hai fra nettene sine.

Hva denne økningen i haiangrep skyldes, vet man ikke – men det antydes at det kan være lettere med innrapportering i dag enn det var for 100 år siden; samt at flere mennesker nyter vannlivet nå, enn de gjorde tidligere.

Dersom du er bekymret for å dykke med haier, skal du vite at denne gruppen ikke er blant de som er mest utsatt for uprovoserte haiangrep; surfere var den aktivitetsgruppen som var mest utsatt i 2001, og stod for 56 prosent av tilfellene. 34 prosent var svømmere/vadere, og sju prosent var dykkere.

Ligg unna Amerika

De fleste uprovoserte angrepene som er registrert i perioden 1580 til 2002, har skjedd i USA. Det er også her det er registrert flest haiangrep på dykkere i tidsrommet 1820 til 2002: 28,72 prosent av angrepene på dykkere har forekommet her. Etter Nord-Amerika følger Australia med 21,28 prosent. Afrika, som har blitt en populær haidykke-destinasjon, ligger foreløpig ganske langt nede på listen, med kun 9,74 prosent av angrepene.

Er det hvithaien du er mest engstelig for, skal du vite at det er på vestkysten av USA at den har bitt fra seg mest; her er det registrert 96 hvithaiangrep i perioden 1876 til 2002, mot 49 i Sør-Afrika og 46 i Australia. Til sammen har ISAF registrert 254 uprovoserte hvithaiangrep på disse 126 årene, hvorav 69 har hatt dødelig utfall.

Ekstern lenke: Her finner du mer statistikk og informasjon om hai og haiangrep.

 • Klikk her for å se hvor du kan dykke med hai.

 • Ut å reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer