Nærkontakt med hai

Hammerhai, hvithai eller hvalhai: Her kan du innlede nærkontakt av første grad.

Bilde fra Sør-Afrika. Fristende møte?
Foto: Britt Jensen Foto: Britt Jensen
Bilde fra Sør-Afrika. Fristende møte?
Foto: Britt Jensen Foto: Britt Jensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å frakte turister ned i dypet for å oppleve nærkontakt med hai av diverse slag er blitt "big business" flere steder i verden. Du kan bli låret ned beskyttet av haisikre bur, eller virkelig gå inn for nærkontakt kun iført behørig dykkerutstyr og svømmeføtter.

Noen gang drømt om å se inn i kjeften på en hai med 3.000 tenner? Her har du muligheten.

Skroll ned for å lese mer om farer og skader.

Franskmannen Voltaire Cousteau skrev i 1812 noen råd om hvordan man burde oppføre seg dersom man skulle svømme med haier. - Ikke det at noen ville ønske å gjøre dette av egen fri vilje, ifølge forfatteren, men i tilfelle man må svømme og man oppdager at vannet er fullt av haier …

Dette var kanskje gjeldende på 1800-tallet, men i år 2000 går turister over hele kloden i vannet frivillig, med håp om å treffe en av disse farlige men fascinerende skapningene.

Skader

Over det siste hundreåret har man ifølge The International Shark Attack File (ISAF) sett en økning i antall "uprovoserte haiangrep". I 2002 registerte man 60 uprovoserte angrep på levende mennesker og 26 provoserte angrep. Provoserte angrep er for eksempel angrep på dykkere i offentlige akvarium eller forsknings-innhegninger, angrep på dykkere som finner det for godt å gripe etter haien eller angrep på fiskere som forsøker å fjerne hai fra nettene sine.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer