Nakenskanning eller intimvisitering - ditt valg

Nye kroppsvisiteringsteknikker er innført i USA.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du reise til USA er det bare å forberede seg på en ganske så pågående sikkerhetskontroll. "Over there" er det nemlig nå slik at alle flypassasjerer som piper når de går gjennom sikkerhetskontrollen, enten må gå gjennom nakenskannere, eller finne seg i å bli kroppsvisitert ved hjelp av en ny og mer intim teknikk.

Nakenskanneren "kler av" passasjerene og avslører eventuelle skumle gjenstander gjemt på kroppen. Den intime kroppsvisiteringen går ut på at sikkerhetskontrolløren stryker håndflatene over hele kroppen til passasjeren - også over de intime kroppsdelene.

Intimvisiteringen, som amerikanske medier velger å kalle "aggressiv" kroppsvisitering, ble normal prosedyre forrige fredag. Transport Security Administration i USA (TSA) bestemte da å bytte ut den gamle metoden der sikkerhetskontrollørene bare "klappet" på passasjerene, og unngikk de intime kroppsdelene.

En rekke klager

Den nye intimvisiteringen har vært testet ut ved utvalgte flyplasser i sommer og høst, og har vakt reaksjoner. DinSide skrev nylig om at TSA hadde mottatt en rekke klager fra passasjerer som synes intimvisiteringen var altfor invaderende.

American Civil Liberties Union uttrykker bekymring for intimvisiteringen fordi kontrollørene beføler passasjerenes bryster og skritt, og stiller spørsmål ved om terrortrusselen er så stor at et slike tiltak er nødvendig, skriver USA Today.

TSA begrunner den nye teknikken med at de vil at kroppsvisitering skal være like grundig som nakenskanning. Man vil fortsatt bli kroppsvisitert av en av samme kjønn.

I en uttalelse publisert på TSAs nettside i forbindelse med introduksjonen av den nye visiteringsteknikken sto det følgende:

"TSA implementerer nå en ny prosedyre for kroppsvisitering ved sjekkpunkter over hele landet som et av våre mange tiltak for å gjøre det trygt å reise for publikum. Kroppsvisitering er et viktig redskap som hjelper TSA å avsløre skjulte og farlige gjenstander som eksplosiver. Passasjerer må fortsatt forvente en uforutsigbar miks av sikkerhetskontroller som inkluderer sporing av eksplosiver, avansert skannerteknologi, kontroller med hunder med mer."

Han som ALDRI slipper unna

Vi måtte gjøre et lite youtubesøk for å se om vi kunne finne noen klipp som handlet om kroppsvisitering på flyplassen. Og det fant vi selvsagt! I det første klippet filmes en amerikansk mann som angivelig ALLTID blir stoppet og kroppsvisitert i sikkerhetskontrollen. Merk at teknikken som brukes her er den "gamle" metoden.


Vi finner enda en video med samme mann, der han forteller om en relativt omfattende kontroll hvor han ble avkledd foran tre vakter. Og her kommer også forklaringen på hvorfor han så ofte blir stoppet - han har en piercing i underlivet, og en metallplate i hodet. Så, et godt råd til deg som har en eller annen piercing - fjern den før du reiser til USA... (selv om også passasjerer andre steder har fått trøbbel på grunn av piercing.)


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer