Sverige og corona

Når åpner grensene til Sverige?

Grensene til Sverige har vært åpne i snart to måneder, selv om landet er på smittetoppen i Europa.

SVERIGE: Tre regioner i Sverige skiller seg ut med lave smittetall. Foto: Angellodeco / Shutterstock / NTB
SVERIGE: Tre regioner i Sverige skiller seg ut med lave smittetall. Foto: Angellodeco / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av søketrendene på google akkurat nå er «Når åpner grensene til Sverige?».

På regjeringens hjemmesider står det at nordmenn har hatt mulighet til å reise inn i Sverige siden 31. mars 2021. Da ble innreiseforbudet opphevet for ikke-svenske borgere.

Det står videre at det kreves dokumentasjon på negativ covid-19-test for pågående infeksjon ved innreise til Sverige, men ikke for reisende fra land i Norden. Det kunngjorde svenske myndigheter fredag ettermiddag.

Fra mandag 31. mai opphever Sverige krav om coronatest for personer som reiser inn i landet fra et av de nordiske landene.

– Kravet om negativ test skal fortsatt gjelde for reisende fra andre EU- og EØS-land. Det videreføres ut måneden, skriver NTB.

Høye smittetall

Norske borgere har anledning til å reise til Sverige, men for områder som er definert til å ha forhøyet smitterisiko, vil det være krav om innreisekarantene ved ankomst til Norge igjen, skriver regjeringen.

Sverige er per nå ett av landene med høyest smittetall i Europa, viser oversikten til European Centre for Disease Prevention and Control.

Med 427,1 smittede per 100 000 innbyggere de siste fjorten dagene, har de langt flere tilfeller enn Norge som ligger på 110,5 smittede for de siste fjorten dagene.

Tre regioner

Folkhälsomyndighetene skriver på sine hjemmesider at det fortsatt er store variasjoner i smittespredningen i de ulike regionene i Sverige.

På hjemmesiden ligger det en oversikt over smittetall i de 21 regionene i Sverige, og det er spesielt tre regioner som peker seg ut med lave smittetall. Det er henholdsvis Värmland, Gotland og Uppsala som har de laveste smittetallene siste uke. Førstnevnte huser som kjent det populære grensehandelmålet Charlottenberg.

Oversikten viser at Värmland de siste to ukene har 257 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager, og er dermed den regionen med lavest smitte, mens Gotland og Uppsala har henholdsvis 275 og 328 smittede per 100 000 innbyggere.

Selv regionene med lavest smittetall ligger altså godt over grensen på hvor lavt smittetall det bør være for å ikke utløse karantene. Per nå ligger den på 25 smittede per 100 000 innbyggere. De er også godt over den nye grensen på 150 per 100 000, som gjør at man slipper karantenehotell, men kan gjennomføre karantene hjemmefra.

Med dagens situasjon blir det nok en stund til det er mulig å reise til og fra Sverige, uten å rammes av karanteneplikten.

Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer