Når ble norsk godt?

SKRÅBLIKK: Er det kun ferierende turister i Spania som nyter godt av norsk klippfisk?

Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles
Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Min middelhavske appelsin elsker bacalao fra vestlandet; den skal ha hvit klippfisk, tomater og i hvert fall en desiliter olje. Der hvor vi har holdt hus, rundt Carretera de Sants, helgenveien på norsk, i Barcelona, handler vi fisken hos Bacalao S.A. som er bydelens spesialist hva klippfisk angår. Her kan man velge mellom 68 sorter klippfisk, og det señora ikke vet om fisk, er det ingen som trenger å vite.

På Meny i Grønlandsleiret ligger det fire skiver klippfisk i en grå pose, og som kassabetjenten slår ut til 78 kroner per halve kilo. I grønnsaksdisken kan jeg velge mellom Godt Norsk-tomater og de importerte. De godt norske er på tilbud, og man går for de bleke - de har ikke fått sol i sommer de heller - norske fruktene. Ettersom klokken passerer seks i det øyeblikk jeg passerer øldisken, får man gå for Solo til søndagmiddagen dagen etter. En kar trekker omhyggelig for gardinet foran øldisken, som om han skjulte to-tre lik bakenfor.

Jeg vanner fisken godt ut, saltet flyter i store uoppløselige krystaller i vannet, og skjærer deretter vekk finner, skinn og bein. Tilbake har jeg 300 gram fisk, ikke direkte kritthvitt, men det er klippfisk slik man får den i Norge. Ettersom saltet har lagt seg i en rand i kjelen, bytter jeg vann på klippfisken en ekstra gang; blir den ikke nøyaktig utvannet blir den for salt (gymnasjenta i fiskedisken visste ikke hvor mye salt den innholdt.) Jeg skjærer opp poteter, chili, løk og Godt Norsk-tomatene, sistnevnte er bleke og vasstrukne til tross for sine 30-kroner-på-tilbud-pris. Alt legges lagvis og får koke under lokk med en porsjon spansk olivenolje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer