Når er det mest kø i sikkerhetskontrollen?

Ved disse tidspunktene bør du møte opp tidsnok!

TRAVELT: Enten du reiser fra Oslo Lufthavn (avbildet) eller andre steder i landet er trendene de samme. Vi liker å reise om morgener og ettermiddager, i helgene og i fellesferien. Da er også sikkerhetskontroll-køene lengst. Foto: ALL OVER PRESS
TRAVELT: Enten du reiser fra Oslo Lufthavn (avbildet) eller andre steder i landet er trendene de samme. Vi liker å reise om morgener og ettermiddager, i helgene og i fellesferien. Da er også sikkerhetskontroll-køene lengst. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lufthavnene kommer stadig med nye tiltak, som selvbetjening og spesialutviklede sluser, for å få folk fortere gjennom sikkerhetskontrollen.

Med flere titalls millioner reisende mellom norske og utenlandske lufthavner hvert år, er det kanskje ikke så rart at det likevel kan oppstå kø.

Verst er det vanligvis ved høytider, fredager i fellesferien og søndag ettermiddager. Det gjelder alle de største norske lufthavnene.

LES OGSÅ: Slik blir det på «nye» Gardermoen

Disse tidspunktene er verst

KONTROLL: Gurli Høeg Ulverud i Avinor mener man ikke trenger å beregne ekstra tid for sikkerhetskontrollen. Foto: AVINOR
KONTROLL: Gurli Høeg Ulverud i Avinor mener man ikke trenger å beregne ekstra tid for sikkerhetskontrollen. Foto: AVINOR Vis mer


Passasjertilstrømningen til flyplassene er ikke jevn året rundt. Det er nemlig på noen dager og tidspunkt vi liker spesielt godt å reise. Det er også flyselskapene fullstendig klar over og dekker opp etterspørselen med flere avganger da.

Derfor vil pågangen naturligvis være større ved enkelte tidspunkt - også i vanlige uker utenfor høysesongen.

- I ukedagene har vi flest passasjerer gjennom sikkerhetskontrollen på morgenen og ettermiddagen, forteller kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud.

- I helgene er det mer jevn flyt utover dagen, men med litt høyere trafikk på søndags ettermiddag.

Mellom kl. 07.00-09.00 og kl. 15.00-18.00 er det altså størst pågang. Det kan øke kraftig under fellesferien og ved høytider.

Selv om flyplassene gjerne bemanner opp ekstra og åpner flere sluser på slike dager, må man uansett regne med lengre køer.

- Noen høytidsdager og ferier er det nemlig flere uerfarne passasjerer ute og reiser. Da er ikke flyten gjennom kontrollen like god, sier Høeg Ulverud.

Hvis du vil komme deg gjennom flyplassen på kortest mulig tid, så finnes det uansett mange lure tips. Du kan for eksempel kjøpe deg adgang til Fast Track-slusen i sikkerhetskontrollen.

Ut og reise med familien? Da bør du se etter dette skiltet.

- Trenger ikke å tenke på kø

Irriterer du deg over køer i sikkerhetskontrollen? (Avsluttet)
Av og til, men det går som regel greit.(60%) 391
Ja, køene pleier å være altfor lange.(22%) 141
Nei, aldri.(19%) 123
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Avinor, som drifter de fleste lufthavnene i Norge, har som mål at ventetiden i sikkerhetskontrollen aldri skal være over 15 minutter, og i de aller fleste tilfeller ikke over 5 minutter.

Det sier Høeg Ulverud at de så langt i år har klart å holde - i hvert fall ved Oslo Lufthavn.

Derfor mener hun at det ikke skal være nødvendig å ta hensyn til eventuell kø i sikkerhetskontrollen, så lenge man møter opp i fornuftig tid - i tråd med flyselskapenes anbefalinger.

- Så lenge det ikke skjer noen uforutsette hendelser har vi god kontroll på når folk reiser, og beregner antall åpne sluser utifra det for å sikre en jevn flyt.

Sjekk med flyselskapet

Det du først og fremst bør forholde deg til er altså når innsjekken åpner og stenger. En enkel tommelfingerregel å huske er: jo lengre unna destinasjonen er, jo tidligere bør man være på flyplassen. For å være sikker er det lurt å sjekke nettsidene til flyselskapet man bruker.

Flyr du fra Gardermoen kan du også se omtrentlige ventetider i sikkerhetskontrollen og direkte bilder av avgangshallen på nettsidene deres.

Oslo Lufthavn anbefaler uansett disse oppmøtetidspunktene:

  • Innland: Innsjekking minimum 1 time før avgang.
  • Utland: Innsjekking minimum 1,5 time før avgang.
  • Charterreiser: Innsjekkingsskrankene åpner 2 timer før avgang og stenger 1 time før avgang.
  • Direkteflygninger til USA: Vær oppmerksom på at for direkteruter til USA gjelder egne regler. Det er vanlig at innsjekk starter 3 timer før avgang og stenger 1 time før avgang.

Artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere

LES OGSÅ:
Så lett tror detektoren at du har med eksplosiver i håndbagasjen
PRISSJEKK: Billigst og raskest transportmiddel til Gardermoen
Hva bør du pakke i kofferten og håndbagasjen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer