Naturlig badeland i Telemark

De ser myke og slepne ut, som om de kommer rett fra det fineste steinhuggeri, men formasjonene i elveløpet i Nissedal er et av naturens egne underverk, helt uberørt av huggende og pussende menneskehender.

Badedam skapt av vann og stein.
Badedam skapt av vann og stein. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Naturen i Norge kan by på store og små overraskelser og underverk. På våre sommerveier i Norge falt vi for fristelsen til å ta en titt på Jettegrytene langs Telemarksveien. Det angrer vi ikke på.

Se bildene fra Jettegrytene

Flere naturunderverk – fra verdens sterkeste malstrøm til muligheter for å demonstrere kjempekreftene dine!

Skroll ned for mer om Jettegrytene

Skromlete vei

Skiltet med Jettegryter fulgt av badesymbol frister oss der vi cruiser Telemarksveien på rute nordøst fra Kristiansand. Syv-åtte kilometer langs en sliten grusvei må vi kjøre før vi treffer neste skilt med informasjon. Fulgt av et bompengekrav på 50 kroner for å fortsette på veien til de forJettede gryter. Vi slenger penger i kassa, og gir opp å lese det solblekede kartet som står stiftet opp like ved kraftstasjonen. Parkeringsplass og vei til jettegrytene er skiltet like etterpå.

Vi parkerer og følger en gammel tømmerrenne en kilometers slak oppoverbakke mot severdigheten. Noen steder så høyt over moder jord, at vi ser rett inn i toppene på høye furuer. Det er smalt, tidvis lett pirrende for høyderedselen, og overhode ikke egnet for barnevogner, ustø små bein og bevegelseshemmede. Men vel fremme oppdager vi barnevognmafiaen på vei ut av skogholtet på den andre siden av elven. Veien fortsetter nemlig sine syv kilometer opp til parkeringsplassen som ligger like ved badeområdet. Å kjøre hit er også det beste tipset for den som ikke vil bli svett før badet, for dette er et av naturens virkelige hotspots, med berg på alle kanter som skjermer for vind og reflekterer solvarme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer