Naturlig badeland i Telemark

De ser myke og slepne ut, som om de kommer rett fra det fineste steinhuggeri, men formasjonene i elveløpet i Nissedal er et av naturens egne underverk, helt uberørt av huggende og pussende menneskehender.

Badedam skapt av vann og stein.
Badedam skapt av vann og stein. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Naturen i Norge kan by på store og små overraskelser og underverk. På våre sommerveier i Norge falt vi for fristelsen til å ta en titt på Jettegrytene langs Telemarksveien. Det angrer vi ikke på.

 • Se bildene fra Jettegrytene
 • Flere naturunderverk – fra verdens sterkeste malstrøm til muligheter for å demonstrere kjempekreftene dine!
 • Skroll ned for mer om Jettegrytene

  Skromlete vei

  Veien opp til grytene for den som tar beina fatt, går langs en tømmerrenne.
  Veien opp til grytene for den som tar beina fatt, går langs en tømmerrenne. Vis mer

  Naturlig badeland i Telemark

  1. Norske naturopplevelser
  2. Jettegrytene


  Skiltet med Jettegryter fulgt av badesymbol frister oss der vi cruiser Telemarksveien på rute nordøst fra Kristiansand. Syv-åtte kilometer langs en sliten grusvei må vi kjøre før vi treffer neste skilt med informasjon. Fulgt av et bompengekrav på 50 kroner for å fortsette på veien til de forJettede gryter. Vi slenger penger i kassa, og gir opp å lese det solblekede kartet som står stiftet opp like ved kraftstasjonen. Parkeringsplass og vei til jettegrytene er skiltet like etterpå.

  Vi parkerer og følger en gammel tømmerrenne en kilometers slak oppoverbakke mot severdigheten. Noen steder så høyt over moder jord, at vi ser rett inn i toppene på høye furuer. Det er smalt, tidvis lett pirrende for høyderedselen, og overhode ikke egnet for barnevogner, ustø små bein og bevegelseshemmede. Men vel fremme oppdager vi barnevognmafiaen på vei ut av skogholtet på den andre siden av elven. Veien fortsetter nemlig sine syv kilometer opp til parkeringsplassen som ligger like ved badeområdet. Å kjøre hit er også det beste tipset for den som ikke vil bli svett før badet, for dette er et av naturens virkelige hotspots, med berg på alle kanter som skjermer for vind og reflekterer solvarme.

 • Se bildene fra Jettegrytene
 • Jettegryter ved Telemarksveien.
  Jettegryter ved Telemarksveien. Vis mer


  Avdekket av kraftutbygging

  Jettegrytene i elven Fyresåna var lenge en hemmelighet, men med kraftutbygging av elva kom formasjonene til syne. Stedet ble i NRK kåret til den beste badeplassen i Buskerud, Vestfold og Telemark i 1999.

  Jettegryter er ovale eller runde formasjoner i berg som skapes av vann og stein/grus. Vann setter stein og grus i bevegelse, og gjennom årtusenene slipes fordypninger og groper ut i berget. Jettegryter finnes stort sett i stryk og fosser i elver, der vannet har stor fart og danner virvler. Enkelte jettegryter finnes også på tørt land. Disse ble dannet av smeltevann under istiden. De største jettegrytene kan bli flere meter i diameter, og opp til 20 meter dype.

 • Flere naturunderverk – fra verdens sterkeste malstrøm til muligheter for å demonstrere kjempekreftene dine!
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer