Naturmedisin mot malaria

Kinesisk folkemedisin er utgangspunkt for det som kan bli et nytt effektivt middel i kampen mot malaria.

Naturmedisin mot malaria
Publisert
Sist oppdatert

Malariamedisiner er omstridte med til dels skumle bivirkninger. Dessuten har de de siste årene vist seg å tape effekt ettersom parasittene som forårsaker sykdommen i stadig større grad blir resistente. Det skriver Forskning.no, som kan fortelle at en ny medisintype er på trappene, basert på den kinesiske folkemedisinen artemisinin.

Testes i Storbritannia

Den nye medisintypen er utviklet av forskere i USA, Storbritannia, Sveits og Australia, og kan være det største gjennombruddet på flere tiår i kampen mot den dødelige tropesykdommen. Det kan vi lese av en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Nature. Medisinen er basert på kinesisk urtemedisin, men den skal være billigere å produsere og mer effektiv. Dessuten er den enklere i bruk enn den originale kinesiske medisinen. Den må imidlertid testes ytterligere før den kommer i kommersiell produksjon, og blir nå klinisk testet i Storbritannia.

Reisesykdom

Malaria er en sykdom som finnes i tropiske og subtropiske områder av Afrika, Asia, og Sør-Amerika. Sykdommen skyldes en parasitt som overføres til mennesker ved bitt av malariamyggen. Ifølge Folkehelseinstituttet er malaria utbredt i 90 land. 300 millioner mennesker får malaria hvert år, og en million dør. Først og fremst rammes fattige mennesker i de delene av verden der sykdommen er utbredt, og der medisintilgangen er dårlig. 90 prosent av dødsfallene skjer i Afrika.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer