Nazi-resort åpner for turister

Kontroversielt kompleks åpner på tysk øy.

Slik ser et av byggene ut i dag. Foto: Wikipedia
Slik ser et av byggene ut i dag. Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prora resort på den tyske øya Ruegen skal bli en turistmagnet. Det store feriekomplekset ble bygd for å huse 20.000 turister som en del av Adolf Hitlers program ”Styrke gjennom glede”. Programmet skulle sørge for at det tyske folk holdt seg i god form, skriver den britiske avisen The Telegraph.

Byggingen av komplekset, som ligger rett ved øyas nydelige sandstrender, begynte i 1936 og stoppet opp i 1943 på grunn av krigen. Bygget ble derfor aldri ferdigstilt.

Moderne resort

Lokale myndigheter har sett seg lei av at komplekset har stått uferdig så lenge, og har fått investorer til å forvandle det forfalne komplekset til et moderne ferieresort, noe som har skapt mye debatt i Tyskland.

Myndighetene blir beskyldt for å fraskrive seg ansvar ved å la private investorer overta eiendommen. Juergen Rostock, som er sjef i New Culture, en organisasjon som tar vare på historiske monumenter, mener det er skandaløst å gjøre den historiske eiendommen om til et hotell-resort.

- Prora står for en forrædersk sosial politikk hvor naziene skulle få skikk på hele populasjonen. Å organisere underholdning for turister her i dag er akkurat hva ”Styrke gjennom glede”-programmet stod for, sier han til den britiske avisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.