NB! Husk å fornye passet ditt i tide

Glemmer du å fornye passet ditt i tide blir det fort en dyrekjøpt erfaring. Det tar minst 12 arbeidsdager før du får passet ditt i hende. Heldigvis finnes det råd, men de er dyre.

Publisert
Sist oppdatert

Fra mai og ut sommersesongen er det stor pågang av folk som vil ha nytt pass. Ønsker du å fornye passet ditt nå er det lurt å være ute i ekstra god tid, siden behandlingstiden gjerne er litt lenger enn vanlig.

Den femte mai fikk Viktoria beskjed om at behandlingstiden for norske pass ligger på minst 14 dager. Og jo nærmere ferien du kommer - jo bedre tid bør du gi deg selv, fikk hun høre. Men trenger du et pass på få dager finnes det heldigvis råd.

Nødpass

Passkontoret utsteder nemlig nødpass, som kan brukes for én reise. Disse passene koster like mye som vanlige pass, så om du planlegger å reise mer i nær fremtid vil det koste deg dobbelt så mye om du er et par dager for sent ute til å få et ordentlig pass. Husk å ta med deg dobbelt sett med bilder om du er i tvil om du ikke vil få utstedt et ordinært pass før du skal reise.

Nødpasset må leveres tilbake til politistasjonen når du har brukt det.

Passproblemer? Spørsmål? Få svar på alle dine pass-relaterte spørsmål i: DinSide Reises lille pass-skole.

Trenger vi egentlig pass?

Glem det du har hørt om passløs reising etter Schengenavtalen. Den sørget for at passkontroll av politi på selve flyplassen forsvant - men for eksempel krever de fleste flyselskaper pass eller annen gyldig internasjonal identifikasjon for å gi deg boardingkortet ditt - og pass er for tiden det eneste godkjente norske identitetsdokumentet. Alle norske statsborgere som skal reise utenfor de nordiske lands grenser bør ha et pass med seg. Dette gjelder også barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer