NB! Husk å fornye passet ditt i tide

Glemmer du å fornye passet ditt i tide blir det fort en dyrekjøpt erfaring. Det tar minst 12 arbeidsdager før du får passet ditt i hende. Heldigvis finnes det råd, men de er dyre.

Publisert
Sist oppdatert
Pass på at du leverer inn søknaden om nytt pass i tide - ellers kan du risikere å måtte betale dobbel pris!
Pass på at du leverer inn søknaden om nytt pass i tide - ellers kan du risikere å måtte betale dobbel pris! Vis mer


Fra mai og ut sommersesongen er det stor pågang av folk som vil ha nytt pass. Ønsker du å fornye passet ditt nå er det lurt å være ute i ekstra god tid, siden behandlingstiden gjerne er litt lenger enn vanlig.

Den femte mai fikk Viktoria beskjed om at behandlingstiden for norske pass ligger på minst 14 dager. Og jo nærmere ferien du kommer - jo bedre tid bør du gi deg selv, fikk hun høre. Men trenger du et pass på få dager finnes det heldigvis råd.

Nødpass

Passkontoret utsteder nemlig nødpass, som kan brukes for én reise. Disse passene koster like mye som vanlige pass, så om du planlegger å reise mer i nær fremtid vil det koste deg dobbelt så mye om du er et par dager for sent ute til å få et ordentlig pass. Husk å ta med deg dobbelt sett med bilder om du er i tvil om du ikke vil få utstedt et ordinært pass før du skal reise.

Nødpasset må leveres tilbake til politistasjonen når du har brukt det.

Passproblemer? Spørsmål? Få svar på alle dine pass-relaterte spørsmål i: DinSide Reises lille pass-skole.

Trenger vi egentlig pass?

Glem det du har hørt om passløs reising etter Schengenavtalen. Den sørget for at passkontroll av politi på selve flyplassen forsvant - men for eksempel krever de fleste flyselskaper pass eller annen gyldig internasjonal identifikasjon for å gi deg boardingkortet ditt - og pass er for tiden det eneste godkjente norske identitetsdokumentet. Alle norske statsborgere som skal reise utenfor de nordiske lands grenser bør ha et pass med seg. Dette gjelder også barn.

Nytt pass til USA

USA har innført nye regler, og fra og med 26. oktober 2004 må du ha maskinlesbart pass om du ikke har visum. Disse passene kalles machine-readable passport (MRP). og både bilder, signatur og annen informasjon i denne passtypen kan leses av elektronisk. De skal være vanskeligere å forfalske, og raskere å kontrollere. Datoen for obligatorisk fremvisning av MRP-pass var opprinnelig satt til 3. oktober 2003, men er altså utsatt mer enn et år. Det gjelder imidlertid særregler om du skal jobbe, studere eller er tidligere straffedømt.

Er passet mitt maskinlesbart? Trenger jeg visum i tillegg for å reise til USA? Finn svaret på dette og alle andre tenkelige spørsmål i: Slik får du passet ditt påskrevet.

Les her for mer informasjon om visumregler til USA: Den amerikanske ambassadens nettsider.

Les mer:
Danskene først med fremtidspass
EU-kommisjonen er klar til å innføre pass for kjæledyr
Uten pass kan ferien gå i vasken, og selv barn bør ha pass.

Eksterne lenker:
Søknad om Pass, informasjon fra Politidirektoratet
Informasjon om pass fra Justis- og Politidepartementet
Passforskrifter, Justis- og Politidepartementet

Kilde: Søknad om Pass, informasjon fra Politidirektoratet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer