Nektet Mai-Britt å bruke OSL-plastpose

Årsak: Den hadde ikke riktig design, mente sikkerhetskontrollør på flyplassen i München.

MANGE REGLER: Mai-Britt Sverd er reisejournalist i Hjemmet og kjenner godt til væskereglementet. - Det er fantastisk å oppleve nye reisemål og spennende kulturer. Men selve reiseveien kan være en utfordring med stadig nye meningsløse påbud og regler, sier hun. Bildet til venstre er en illustrasjon, men posen er lik den som deles ut på Gardermoen. Foto: Berit Njarga/Silje Ulveseth
MANGE REGLER: Mai-Britt Sverd er reisejournalist i Hjemmet og kjenner godt til væskereglementet. - Det er fantastisk å oppleve nye reisemål og spennende kulturer. Men selve reiseveien kan være en utfordring med stadig nye meningsløse påbud og regler, sier hun. Bildet til venstre er en illustrasjon, men posen er lik den som deles ut på Gardermoen. Foto: Berit Njarga/Silje Ulveseth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da reisejournalist Mai-Britt Sverd skulle på jobbreise til Mombasa, gikk det ikke helt som planlagt.

27. mars startet reisen fra Oslo Lufthavn med mellomlandinger i Düsseldorf og München, før hun endelig satt på flyet til Mombasa. Men det var i München at det merkelige problemet oppstod.

– På Gardermoen fikk jeg en pose til småting man trenger på en lang reise, som tannpasta, hudkrem, kremer og leppomade. Alt var ok under mellomlandingen og sikkerhetskontrollen i Düsseldorf også, men så var det plutselig en "ny" regel i München, forteller Sverd til DinSide.

Da håndbagasjen hennes skulle gjennomlyses i München, ble hun gjort oppmerksom på at hennes plastpose ikke hadde riktig design. Her hadde de nemlig en egen type pose som man måtte kjøpe for én euro fra en automat på veggen. Men siden Sverd bare skulle mellomlande, hadde hun ikke kontanter på seg.

Les også: Glemmer væskeforbudet fem år etter

Rakk så vidt flyet

– Det er jo ingen høy pris og egentlig ikke noe stort problem, men når man ikke har denne euro-mynten blir det vanskelig. Jeg ville gjerne ha med meg disse produktene på den lange reisen videre til Mombasa, men møtte så mye motstand at jeg bare såvidt rakk flyet, forteller Sverd oppgitt.

Slik er væskeregelen

Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med flytende væske i håndbagasjen, men det er likevel åpnet for å ta med små mengder væske.

Her er unntakene:
  • Væske må være i beholdere på inntil 100 milliliter hver. Beholdere som rommer mer enn 100 ml kastes uavhengig av hvor mye væske de inneholder.
  • Beholderne er plassert i en gjennomsiktig, gjenlukkbar plastpose med kapasitet på høyst en liter.
  • Eksempler på væske: vann, brus, vin, smørepålegg, gelè, krem, deodorant, parfyme, lipgloss, mascara, tannkrem, barberskum, spraybokser, lighter og gjenstander med lignende konsistenser.


Fordi hun ikke hadde penger til automaten, ble hun sendt ut til hovedskranken der hun kunne få en gratis pose - og måtte deretter stille seg i ny, lang kø for ny gjennomlysing av håndbagasjen.

– Det pussige var at de i hovedskranken startet en diskusjon om det var virkelig var påbudt med de nye posene. De var slett ikke enige der. I reisebutikker får man jo til og med kjøpt spesielle, gjennomsiktige toalettbager til bruk på reisen. Hovedsaken må da være at produktene er godt synlige? spør Sverd, som aldri har hatt problemer med gjennomsiktige flyplassposer før.

Bryr seg ikke: Én av fire har smuglet med seg væske

Lufthavnledelsen overrasket

Thorgeir Landevaag, direktør T2 driftskoordinering ved Oslo Lufthavn, er overrasket over at Sverds pose fra OSL ikke ble godkjent i sikkerhetskontrollen på flyplassen i München.

– Jeg kan bekrefte at våre poser er i henhold til EUs regelverk. Jeg har forhørt meg i min organisasjon og dette er første gang noen har hørt om en slik problemstilling, sier Landevaag til DinSide.

Han har tatt hendelsen opp med ACI (Airport Council International), som er den overliggende internasjonale flyplassorganisasjonen, for å sikre en harmonisering mellom lufthavnene.

– Lufthavnledelsen på München, som har ansvar for Security, svarer at de ikke har lagt slike føringer, og at de ikke er kjent med situasjonen eller at OSL-posene har feil design, opplyser Landevaag.

Han er blitt fortalt at flyplassen i München ikke har noe policy eller krav på poser fra OSL eller andre lufthavner annet enn at det må være en liters-pose og at den ikke er så full at den ikke kan lukkes. De ønsket også foto av posen for å kunne være mer konkret i forhold til oppfølging.

>>> Disse flyreglene kom etter 11. september 2001

Forundret over kontrolløren

– Jeg reiser i ett sett og kjenner selvfølgelig til regelverket om mengde væske som er tillatt. Jeg fikk inntrykk av at det var en herskesyk kontrollør, for selv damene i skranken var også forundret over hans ”nye” bestemmelse. Det var også merkelig at man måtte kjøpe en ny pose med euro-mynt fra automat – dette er jo en internasjonal flyplass og ikke alle har euromynter klare. På denne måten skapte han også kø og forsinkelser, sier Mai-Britt Sverd.

NYTT REGELVERK I APRIL 2013: Mai-Britt Sverd og andre reisende kan glede seg til april neste år. Da er det trolig ingen væskeregel lenger. Foto: Silje Ulveseth
NYTT REGELVERK I APRIL 2013: Mai-Britt Sverd og andre reisende kan glede seg til april neste år. Da er det trolig ingen væskeregel lenger. Foto: Silje Ulveseth Vis mer


Flyplassen i München bruker SGN som underleverandør, og det er disse som jobber i forbindelse med sikkerhetskontrollen. Men akkurat hvorfor Sverd ble bedt om å kjøpe deres gjennomsiktige pose, er fortsatt et mysterium.

Lettere neste år?

Neste år kommer det endringer innenfor væskereglementet. Det er nemlig bestemt at flytende væske som tas med i håndbagasjen skal skannes, for å forsikre seg mot at passasjerer tar med flytende eksplosiver.

Ifølge regelverket skal det fra 29. april 2013 være mulig å ta med seg væske i større forpakninger enn 100 ml i håndbagasjen. Dette betyr i praksis at det forhatte væskeforbudet opphører.

Fra den aktuelle datoen skal lufthavnene være i stand til å screene væsken. EU har derfor nedsatt en arbeidsgruppe som ser på utfordringene som må være løst innen denne fristen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer