Nestenstyrt pga. feite passasjerer

Det svenske charterflyet holdt på å havarere - fordi passasjerene var for feite.

Publisert
Sist oppdatert

Passasjerene var feitere enn piloten hadde regnet med, og dermed holdt flyet på å styrte.

Det er den svenske havarikommisjonens konklusjon etter å ha gått gjennom handlingsforløpet da et svensk charterfly tok av fra Östersund på vei til Tyrkia, skriver svenske Expressen.

Hendelsen fant sted i september i fjor. Flyet kom for sent opp i luften da det skulle ta av, og tok borti tre lys på flystripen og flere snøhauger, skriver Östersunds-Posten, ifølge Expressen.

Er passasjerene for feite, kan flyet få problemer. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Er passasjerene for feite, kan flyet få problemer. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Nå viser havarikommisjonens rapport at grunnen til nestenulykken var at de 174 personene ombord veide for mye. Flyet var rett og slett overlastet.

Beregninger viser at passasjerene tilsammen veide flere hundre kilo mer enn piloten hadde regnet med da han gjorde sine kalkulasjoner. I tillegg hadde han glemt å regne med 29 vesker som var plassert i fremste lastrom i flyet, og han glemte å ta den sterke vinden i betraktning da han skulle beregne hvor mye flystripe han trengte for å kunne ta av.

Både kapteinen og styrmannen fikk sparken etter hendelsen.

Feitere passasjerer skaper krøll

Det har blitt et problem for flyselskapene at passasjerer veier mer. Flere har måttet oppjustere gjennomsnittsvekten for flypassasjerer. Jo tyngre passasjerene er, jo mer drivstoff trenger flyet.

I 2005 oppjusterte amerikanske flymyndigheter standardvekten med rundt syv kilo.

Også i Skandinavia skaper det at folk blir stadig tyngre hodebry for flyselskapene. Les mer om det her: Feite skandinaver truer flysikkerheten.

Havariutreder Stefan Christensen sa til Expressen at han mente standardvekten flyselskapene bruker i Skandinavia også burde oppjusteres.

- Vi kommer til å påpeke dette i havariutredningen. Kanskje foreslår vi at man utreder standardvektene på nytt, sa han til Expressen.

Kilde: Expressen


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer