Nightmare of Amsterdam

Dr. Jekyll and Mr. Hyde - Amsterdam har en folkevalgt borgermester OG en folkevalgt nattborgermester.

Publisert
Sist oppdatert

Ja, redaksjonen KAN engelsk, men Chiel Van Zelst er ikke blitt valgt til "nightmayor of Amsterdam" for ingenting. Ikke nok med at du skal være karismatisk, bevandret i bymiljøet og virkelig interessert i å stå på. Du skal også være i stand til å fullføre dine plikter som borgermester for nattlivet.

Ansvar for Amsterdam

- I det store og det hele dreier stillingen seg om at jeg har ansvaret for å gjøre Amsterdam attraktivt og spennende for menneskene rundt oss, forteller Van Zelst.

Han ble valgt til nattborgermester 23. februar 2006, og siden da har han jobbet med å arrangerer festivaler, fester og han har jobbet for å utvide åpningstider og hjulpet til med å skaffe lisenser til folk som vil arrangere eventer.

- Ting er litt tregere i Amsterdam enn Rotterdam. Tittelen kommer også egentlig fra Rotterdam, så dette er noe vi har "stjålet" fra dem.

Chiel Van Zelst himself. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Chiel Van Zelst himself. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Van Zelst, som er 41 år, har en lang fortid som utelivsansikt i hele Holland. Tidligere har han vært meget aktiv i å arrangere festivaler, fester og andre arrangementer, i tillegg til at han har virket litt som DJ. Etter mange år i miljøet har han opparbeidet seg et enormt kontaktnettverk som til slutt gjorde at han ble valgt til jobben.

- Jeg er opprinnelig fra Rotterdam, men flyttet til Amsterdam for 12 år siden. Det er mange forskjeller mellom de to byene, men sånn ting er nå drømmer jeg ikke om å flytte tilbake.

Valget av nattborgermester plukket de opp fra nabobyen i 2003, og Van Zelst er den andre i rekken. Å bli valgt er en prosess som foregår ved at alle som vil kan stemme, men det er også et fagpanel på åtte personer som til slutt avgjør hvem som er best skikket til å ha denne tittelen. Det er jo en fordel at nattborgermesteren ikke er helt ubrukelig.

Vekk fra Hippiestempelet

Amsterdam stod i fare for å bli regnet som en slags hippiehovedstad i forhold til det pulserende livet som finnes 70 kilometer lenger ned i landet. Der troner Rotterdam som en clubhovedstad, og dette må Amsterdam jobbe for å ikke havne for langt bak.

- Det er nemlig sånn at Holland er et lite land, og siden stort sett de fleste menneskene bor i "den gyldne triangel" mellom Amsterdam i nord, Rotterdam i sør og Utrecht i øst, mister man fort grepet når folk velger andre byer fremfor vår egen, for å utforske nattelivet.

Borgermesteren er veldig glad for landets liberale reglene i forhold til prostitusjon og hasj, men mener selv at Amsterdam lider litt under dette.

- Selv er jeg for de liberale reglene vi har, men det er synd at Amsterdam har blitt et slags mekka for hippier som vil røyke fri hasj, og fulle engelskmenn som kommer for å drikke, røyke og sikle på damer i Red Light District. Det er synd, og mye av det prøver jeg å få bukt med, selv om oppgaven nok er altfor stor, forteller Van Zelst.

www.nightmayor.nl

Når får vi en sånn en i Oslo? Foto: Dag Erik Grøtnæs
Når får vi en sånn en i Oslo? Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis merVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer