Guide:

Nødpass - dette må du vite

Glemte du å sjekke, og eventuelt fornye passet ditt i tide før ferien? I så fall kan nødpasset blir redningen. Her er reglene du må kjenne til.

PASS PÅ: Det er mye du må vite og huske på, dersom du må skaffe deg nødpass. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix.
PASS PÅ: Det er mye du må vite og huske på, dersom du må skaffe deg nødpass. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix. Vis mer
Publisert

Juli er måneden for sommer, sol og ferie, og kanskje skal du, som så mange andre, dra på utenlandsferie.

Noe av det viktigste du må ha i orden dersom du skal ut og reise, spesielt utenfor Europa, er passet ditt. Hvis du ikke har sjekket at alt er gyldig og klart, bør du gjøre det med en gang: Sjekk at både du og andre i reisefølget ditt har gyldig pass - i god tid før avreise.

Nødpass kan bli redningen

I sommermånedene kan det nemlig ta opp til 10 arbeidsdager før du kan få deg et nytt ordinært pass. Hvis det er sannsynlig at du rekker å motta et ordinært pass før du reiser, vil du ikke trenge et nødpass. Men, dersom du er litt for sent ute, kan et nødpass bli eneste løsning for å dra ut og reise.

Et nødpass er et midlertidig reisedokument som er oransje og håndskrevet, og blir sendt ut av politiet.

Vær tidlig ute

Du kan søke om nødpass hos ditt lokale politi, dersom du har tid til det. Hvis ikke, er det en sjanse for at du kan gjøre det hos politiposten på flyplassen. I så fall bør du uansett være tidlig ute, det er for eksempel ikke mulig å forhåndsbestille time til nødpass på Gardermoen.

Politiet trekker fram 8 punkter som er viktig å huske på dersom du må skaffe deg nødpass:

1. Et nødpass er bare gyldig til én reise. Dette vil si at det kun er gyldig den aktuelle reisen du trenger det for - det er et midlertidig reisedokument. Etter det vil nødpasset bli ugyldiggjort og du er nødt til å ordne et ordinært pass.

2. Noen land godtar ikke nødpass. USA og Dubai er blant disse. Dersom du skal reise til en av disse destinasjonenene, kan du være nødt til å kaste inn håndkleet og gi opp, for her kreves altså ordinært pass.

3. Du kan kun få nødpass to ganger i løpet av de siste fem årene. Ifølge politiet betyr dette at dersom du allerede har fått to nødpass de siste årene, får du vanligvis ikke et tredje.

4. Du kan risikere å bli nektet nødpass. Ifjor skrev Dagbladet at 34.401 pass ble meldt stjålet eller mistet ifjor, og politiet hadde fått nok. Dersom du har mistet passet ditt mer enn to ganger de siste årene, kan du risikere å bli nektet nødpass.

5. Det ordinære passet ditt er ikke lenger gyldig når du får nødpass. Dette gjelder også etter at du har levert nødpasset tilbake etter reisen din. Du er derfor nødt til å ordne deg et nytt ordinært pass i god tid til neste gang du skal ut og reise. Les mer her

6. Ta med reisedokumentene dine. For å få søke om nødpass må du ha med deg reisedokumenter sammen med gyldig legitimasjon og to passfoto.

7. Pris. Politiets nettside opplyser at et nødpass for personer over 16 år koster 450 kroner, mens det koster 270 kroner for barn under 16 år.

8. Husk å levere tilbake nødpasset etter reisen. Som tidligere nevnt er nødpasset kun gyldig for en reise, og når du kommer tilbake fra reisen skal det leveres til politiet, passkontoret eller grensekontrollen når du kommer tilbake fra reisen din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer