Nordiske kulturskatter

Unescos liste over verdens kulturarv omfatter enestående steder av universell verdi. Etter de seneste oppdateringene omfatter listen 721 steder i 124 land.

Publisert
Sist oppdatert

De siste oppdateringene kom i medio desember, og omfatter 31 nye steder, fra Kina til Sverige.

Svenske nyheter

De nye tilskuddene til listen omfatter seks naturområder og 25 steder av kulturell verdi. På listen er alt fra naturreservater og vulkaner til kullgruve-områder, hager og slott. Av de nordiske landene er det kun Sverige som kan skryte av å ha fått enda et sted på kulturarvlisten.

Det svenske tilskuddet er Stora Kopparberget og Falun. Dette er et gruveområde med kopperproduksjon siden 1300-tallet, og som har vært et av verdens viktigste gruveområder. Verdensarven omfatter blant annet gruven og det som hører til over og under jorden, hytteområder i nærheten, dammer og bergmannsbebyggelse vest for gruven.

Mer om stedet kan du lese på Faluns internettsider.

Nordens kulturarv

Hittil er følgende nordiske steder oppført på Unescos liste over verdens kulturarv. I parentes står årstallet for da stedet ble oppført på kulturarv-listen.

Norge:Urnes Stavkirke (1979)Stavkirke bygget på 1200- og 1300-tallet.Bryggen i Bergen (1979)Minne om Bergen som viktig brikke i handelen på hansatiden, fra 1400 til midten av 1600-tallet.Bergstaden Røros (1980)Gruveby med bergmannsbebyggelse.Helleristningene i Alta (1985)Helleristninger fra 4200 til 500 f.Kr.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer