Nordlendinger vet minst om nordlyset

Og seks prosent av dem tror nordlys er utenomjordisk aktivitet.

Nordlyset er et av naturens vakreste påfunn, eller hva? Foto: Senior Airman Joshua Strang/Un
Nordlyset er et av naturens vakreste påfunn, eller hva? Foto: Senior Airman Joshua Strang/Un Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Norstat som på vegne av Hurtigruten har gjennomført undersøkelsen der 3.000 skandinaver ble spurt om nordlyset.

Resultatet overrasket - én av ti nordlendinger visste ikke hva nordlys var for noe. Og det til tross for at de bor i landsdelen der det er størst sjanse for å få oppleve det fantastiske lyset.

Folk i Midt-Norge var ikke bedre - her viste det seg også at ti prosent ikke visste at nordlyset var et naturfenomen.

Totalt visste 94 prosent av nordmenn dette, mens 95 prosent av svenskene visste det.

- For fremtiden bør vi være mer forsiktig med morsomhetene om nordmannen, dansken og svensken, sier direktør Per Eide-Olsen i Hurtigruten Norden i en pressemelding.

E.T.-lys

Å se nordlyset er en kjærkommen bonus for Hurtigrutens passasjerer - eller kanskje også en av grunnene til at de tar en tur. Foto: Hurtigruten
Å se nordlyset er en kjærkommen bonus for Hurtigrutens passasjerer - eller kanskje også en av grunnene til at de tar en tur. Foto: Hurtigruten Vis mer


Noen nordmenn tror visstnok at nordlyset er en utenomjordisk aktivitet. Seks prosent i Nord-Norge og Midt-Norge tror E.T styrer nordlyset - vi er tilbøyelige til å tro at de har sett humoren i dette svaralternativet, og krysset av her for gøy. Noen trøndere og møringer mener nordlys er et værtegn.

Undersøkelsen avslører store hull i folks kunnskap om nordlyset. Og det er ikke svensker og dansker som kommer verst ut - nordmenn som bor nord for Sogn og Fjordane vet minst om nordlys, skal vi tro undersøkelsen.

Generelt sett virker det som om de som er litt eldre vet mest om nordlys. Syv av ti nordmenn vet at det er mulig å se nordlys sør for Polarsirkelen, men bare halvparten av de spurte under 30 år visste dette.

- Nå kan jeg dø lykkelig: Britisk tv-stjerne opplever nordlyset i Norge.

Det norske nordlyset

Flesteparten av de utenlandske turistene som kommer til Norge, kommer for å oppleve fjordene, Nordkapp og "the northern lights". Selv om nordlys kan sees mange andre steder i verden, mente 48 prosent av de spurte at det var viktig for den norske identiteten. Hele 84 prosent av de spurte hadde selv sett nordlyset.

Halvparten av oss vet ikke om det er mulig å se nordlys på Antarktis. Tre av ti vestlendinger er sikre på at det ikke er mulig.

Dårlige geografikunnskaper

Nordmenn slet også med hvilken norsk by som ligger like ved Polarsirkelen. Bare 29 prosent visste at dette er Mo i Rana. Hver tiende svarte Tromsø, som er minst et halvt døgns kjøretur lengre nord. Det er faktisk kortere fra Polarsirkelen til Trondheim.

Se video av nordlyset:

Fakta om nordlyset

- Nordlyset, eller polarlyset, kalles aurora borealis på den nordlige halvkule, og aurora australis på den sørlige halvkule.

- Nordlyset er et fysisk fenomen som forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt, med store elektriske utladninger som slynger elektrisk ladete partikler mot jorden. Partiklene er elektroner og protoner som danner lys når de kolliderer med gassene i jordas atmosfære.

- Nordlys viser seg som et bølgende lys som varierer i form, farge og styrke, fra hvitgrønn og blått til dyprød.

- Nordlyset er lettest å se på klare og måneløse netter på vinterstid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer