- Nordmenn ferierer lengre vekk

Oslo (NTB-Geir Lillesund): - Spennende reisemål står for tur i år: Kapp Verde-øyene vest for Afrika, Egypt som kommer for fullt, og Kroatia med sine mange familievennlige ferieformer, mener Rolf Forsdahl.

Publisert
Sist oppdatert
- Jeg tror at vi i år kommer til å se et økt antall reiser til Egypt, og jeg antar at vi også får en sterk økning til USA - dels på grunn av den lave dollarkursen.
Han er reisebransjedirektør i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), og har førstehånds informasjoner om «gamle» reisemål og nye trender - slik de registreres fortløpende hos landets turoperatører og reisebyråer. Årets reiselivsmesse på Lillestrøm er over, og Forsdahl kan overfor NTB filosofere en smule om hva som blir foretrukne reisemål for nordmennene i år.

- Nå tror jeg ikke vi generelt får se så store forskjeller i reisemønsteret i år sammenlignet med fjoråret, men jeg tror at vi får se enda klarere markering av at ferie- og fritidstrafikken er globalisert og at nordmenn trekker enda lengre vekk for å nyte nye aktiviteter i sin ferie, sier Forsdahl.

Danmark og Middelhavet

For svært mange nordmenn er Danmark og middelhavsregionen foretrukne reisemål om sommeren, mens mange vil til Sørøst-Asia og Karibia om vinteren.

Kongenes Dal i Egypt.
Foto: Lars Brubæk Foto: Lars Brubæk
Kongenes Dal i Egypt.
Foto: Lars Brubæk Foto: Lars Brubæk Vis mer


- Men jeg tror at vi i år kommer til å se et økt antall reiser til Egypt, og jeg antar at vi også får en sterk økning til USA - dels på grunn av den lave dollarkursen, sier Forsdahl.

Og vi kommer til å reise enda lenger enn til USA, mener reisebransjedirektøren, som tror at Argentina kommer opp i år, og også vekst i reiser til Brasil.

- Et nytt reisemål i år er Kapp Verde-øyene - 1.200 kilometer sør for Kanariøyene og 450 kilometer vest for Afrika. Her er det lange hvite strender så langt øyet kan se, og det samlete landareal er ikke større enn Gotland. De østlige deler av Middelhavet vil få et oppsving, med Kroatia i spissen. Dette landet har tradisjon for kultur og campere, som de besøkende til reiselivsmessen i helgen selv kunne konstatere, sier Forsdahl.

- Og sist, men ikke minst: Jeg tipper at Italia nå kommer tilbake som veldig godt feriemål for nordmenn - både Nord-Italia og Sicilia, sier Rolf Forsdahl.

Et godt 2008

Forsdahl karakteriserer 2007 som et godt år for de fleste medlemmene i HSHs reisebransjeseksjon. Det var økt omsetning som dels skyldes mindre økning i prisnivåene på tjenestene, dels økning i antall solgte reiser.

- Tidligere spådommer om både reisebyråers og reisearrangørers død er gjort til skamme. Optimismen for 2008 er stor. Året bør for de fleste bli omtrent like godt som 2007, sier Forsdahl.

Han mener at ferie- og fritidsaktørene har nytt, og fortsatt nyter, godt av markedets økende reiselyst - kombinert med en svært synlig priskonkurranse, spesielt mellom flyselskapene.

- Turoperatørene klarer ennå å holde stand mot lavpristilbudene direkte fra både flyselskaper og hoteller, selv om lavprisselskapene har spist litt av segmentet «pakkereiser med rutefly». Men reisearrangørene er nå i ferd med å møte denne konkurransen gjennom nye, konkurransedyktige produkter, sier reisebransjedirektør Rolf Forsdahl i HSH.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer